Als je vraagt hoe het met iemand gaat, krijg je steeds vaker het antwoord "druk" te horen. De persoon vertelt hoe hard hij werkt en geeft met trots aan overuren te draaien. Een 'workaholic' zijn is hipper dan ooit en als je opbiecht bewust niét in het carrièreverhaal te stappen, word je scheef bekeken. Toch mag je tijdens je race naar de top één ding zeker niet vergeten: je leven bestaat uit meer dan enkel je carrière.
Dat zelfontplooiing positief is, valt niet te ontkennen. Jezelf ontwikkelen is namelijk een basisbehoefte en leidt tot tal van voordelen zoals een beter zelfbeeld. Het gevaar dreigt echter wanneer zelfontplooiing niet langer een vrije keuze is.
Workaholisme: de ziekte van de tijd
Elke dag worden we aan hoge verwachtingen blootgesteld. Reeds als kind was het voor onze ouders en leerkrachten een must dat we uitblinken op school. Na de lesuren werden we ook nog eens naar de voetbaltraining, de muziekles of de tekenacademie gesleurd. De drang om te presteren werd er met de paplepel ingegoten.
De hoge verwachtingen van anderen zorgen er voor dat we op de duur ook voor onszelf de lat hoog leggen. Een universitaire of hogeschoolopleiding is niet langer een optie maar een must, en één hoger diploma volstaat vaak niet meer. Eenmaal aan het werk hebben we de ambitie zo snel mogelijk promotie te maken en ons naar de top te hijsen. Ook het aantal ondernemers stijgt zienderogen, blijkbaar is dát tegenwoordig the-way-to-go.
Een workaholic zijn is hipper dan ooit
Door alle energie die we in onze job investeren, verwaarlozen we steeds vaker andere levensdomeinen. Er wordt minder de tijd genomen om de batterijen terug op te laden, waardoor velen met innerlijke druk en vermoeidheid kampen. Het gevoel niet te kunnen voldoen aan de hoge verwachtingen gaat ook meer en meer gepaard met gevoelens van teleurstelling en falen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we in een tijd leven waarin burn-out floreert en stress de scepter zwaait.
De boodschap is duidelijk: leef niet om te werken, maar werk om te leven. Ons geluk en onze mentale gezondheid zijn namelijk minstens even belangrijk als de deadlines die we moeten halen en de mails die we versturen. Ambitieus zijn mag, maar een aantal zaken moet je zeker in het achterhoofd houden.
Hou rekening met je langetermijnplan
Bepaal zowel op professioneel als persoonlijk vlak waar je binnen dit en 5/10/20 jaar wil staan. Hier heb je op twee vlakken baat bij.
Eerst en vooral geeft het je meer motivatie en voldoening als je weet in welk groter geheel al je taken passen. Zo leer je ook het nut inzien van de saaie en minder toffe aspecten in je job. Als recruiter bestaat een groot deel van je dag bijvoorbeeld uit het screenen van cv's. Voor velen is dit een eentonige activiteit, maar inzien dat het een essentieel onderdeel is om vacatures succesvol in te vullen, werkt motiverend.
Eveneens helpt het je beseffen met wat je je zeker niét moet bezighouden. Zo hebben veel jonge professionals de neiging om zich te bewijzen, waardoor ze heel wat (vervelende) taken op zich nemen. Dat je altijd met minder leuke taken geconfronteerd zal worden, is logisch. Als deze niet binnen jouw langetermijnplan passen, is het echter raadzaam om tijdig te communiceren dat je ze liever niet op jou neemt.
Door je een beeld te vormen van jouw bestemming, kan je dus makkelijk bijsturen welke activiteiten in dit plan passen en welke niet.
Verzorg je work-life balance
Misschien klinkt het bekend in je oren. Je wil graag met je vrienden afspreken of naar dat coole evenement gaan, maar je kan niet omdat je nog druk voor je werk bezig bent…
Je job en privéleven op elkaar afstemmen is niet simpel. We draaien vaker overuren en de grens tussen werk en privé vervaagt steeds meer. Zo zijn we door de toenemende technologische vooruitgang altijd en overal bereikbaar.
Toch is het belangrijk om ook je privéleven niet te verwaarlozen. Neem daarom af en toe afstand van je job en neem tijd voor jezelf. Wees niet té perfectionistisch en breng je werk zo min mogelijk mee naar huis. Pas dan kan je echt je batterijen opladen. Laat die smartphone en dat project dus even rusten, en opteer in de plaats voor een loopje in het park of een pint met je vrienden.
Levenslustig door je werkdag
Ook gedurende je werkdag kan je heel wat doen om je energieniveau te boosten en je levenslust op te krikken.
Eén van die dingen is het gebruik van humor. Zo blijkt uit onderzoek van psychologe Anja Van den Broeck dat grapjes maken op en over het werk het werkplezier verhoogt en de kans op een burn-out vermindert. Dat uit ander onderzoek blijkt dat ook je prestaties de hoogte in schieten door humor, is natuurlijk mooi meegenomen.
Een andere manier waarop je je dag aangenamer en betekenisvoller kan maken, is door je
sociale contacten op de werkvloer te onderhouden. Een babbeltje slaan geeft je namelijk nieuwe energie om er weer met volle moed in te vliegen. Ook spontaan je hulp aanbieden aan collega's is een aanrader. Zelf haal je er voldoening uit en anderen appreciëren dat je voor hen door het vuur gaat. Daarbovenop zullen ze door jouw behulpzaamheid sneller geneigd zijn om ook jou een handje toe te steken.
Een andere wijze waarop je een frisse wind door je job kan blazen, is door te zorgen dat je jobinhoud interessant en uitdagend is.
'Job crafting' is een methode waarbij je jouw functie beter laat aansluiten bij jouw persoonlijkheid, interesses, capaciteiten en talenten. Je maakt jouw job leuker en betekenisvoller door zelf aanpassingen op het werk te doen.
Niemand zijn laatste woorden zijn
"ik wou dat ik meer gewerkt had"
Door de toegenomen focus op onze job, durven we dus al eens vergeten dat het leven meer is dan enkel maar werken. Niemand zijn laatste woorden zijn namelijk "ik wou dat ik meer gewerkt had". Slaag jij er in jouw energieniveau op peil te houden?