In 12 seconden een job krijgen. Onmogelijk? Nee hoor, dit is eigenlijk de realiteit. Je moet recruiters gewoon leren bespelen door volgende 'hacks' uit te proberen.

TLDR: In 7, 12 of 90 seconden heb je de job door monkey see, monkey do, bewust te zijn van je houding, testosteron te gebruiken en de rollen om te draaien voor die arme recruiter.

image

Volgens onderzoek duurt de ideale sollicitatie 12 seconden en dan beslissen zowel de recruiters als toeschouwers of je de job waarschijnlijk zult krijgen of niet. Andere onderzoeken beweren dat je tussen de 7 en 90 seconden tijd hebt. Hoe dan ook, het cliché van communicatie = 30% wat je zegt en 70% hoe je het zegt, blijkt nogmaals te kloppen. In die 7, 12 of 90 seconden maak je je entrée en eerste indruk bij je toekomstige werkgever, en wordt onbewust de beslissing al gemaakt. Dus eigenlijk is al die stress voor niets nodig of wel soms?

Die eerste indruk heb je grotendeels zelf onder controle door je kledij, attitude en lichaamstaal. De cliché's van draag een vest, kruis je armen niet om open over te komen, ken je waarschijnlijk wel. Dus laten we eens kijken naar die andere factor: je attitude.

Attitude is everything, in my opinion: je instelling is deel van je uitstraling en het beïnvloedt hoe jij de realiteit interpreteert en beïnvloedt. Dus wordt ook eerst bewust van je houding ten opzichte van solliciteren. Durf solliciteren te verleren en op een nieuwe, frisse, zelfverzekerde manier te gaan oefenen.

Hoe? Simpel, pak een stukje papier en schrijf je antwoord op de volgende 2 vragen neer:

1. Wat als een groen (hopelijk vredelievend) marsmannetje je vraagt wat solliciteren is, wat zou je zeggen? Kortom, wat is solliciteren volgens jou?

Schrijf je antwoord eerst op voordat je verder leest!

2. Wat als de druk vooral op de recruiter ligt en niet zozeer op jou?

Zet jezelf voor 10 minuten in de schoenen van een recruiter tijdens een sollicitatiegesprek, wat moet je allemaal doen en hoe zou jij dit ervaren?

Opgeschreven/Geantwoord in je hoofd? Mooi, vergelijk het even met de volgende antwoorden en deel gerust je bevindingen in de comments!

1.Sollicitatie food for thought:

Zou je bijvoorbeeld zeggen dat een sollicitatie een interview is, een verkoopspraatje of een gesprek? Uiteraard kloppen alle drie deze benamingen, maar hun effect wordt pas duidelijk als je kijkt wat voor jou de kern is:

A. Interview: het gesprek gaat in principe enkel om jou, jouw werkvaring en capaciteiten en waarom jij misschien de job moet krijgen. De focus ligt op geen stomme of foute dingen zeggen, je speelt dus verdedigend.

image

B. Verkoopspraatje: Net als een interview gaat het hier om waarom jij de job moet krijgen met het grote verschil dat dit een absolute zekerheid is. Meer nog, het is ook een absolute zekerheid dat jij de job wilt. Los van wat voor jou belangrijk is (extralegale voordelen bv.).

In dit scenario speel je duidelijk actief en assertief, je wil scoren - dat staat vast.

C. Gesprek: Hoewel hier zowel elementen van het interview als van het verkoopspraatje aanwezig zijn, is de focus mooi verdeeld over de beide partijen die aan tafel zitten.

Jij wilt waarschijnlijk de job, maar wilt ook aftasten of het wel écht iets voor jou is en of het je ambities/prioriteiten zijn. Anderzijds wil de recruiter ook aftoetsen of het iets voor jou is en of jij iets voor het bedrijf en het team bent. Je bent beiden nieuwsgierig, open en speelt neutraal.

2.Recruiter food for thought

De druk van een recruiter en zijn arme schouders:

Jij bepaalt (grotendeels) of iemand doorgaat naar de volgende ronde of zelfs de job krijgt - dat is op zich al wel wat druk op je schouders. Maar we gaan nog wat kilo's bijdoen bij die druk. Want jij moet zo een belangrijke, levensbeïnvloedende beslissing nemen door veel informatie te halen uit iemand die wat zenuwachtig is. Meer nog, deze info moet je allemaal onthouden of opschrijven zonder de kandidaat ongemakkelijk te laten voelen.

Dat is nog lang niet alles hoor, want het is nog belangrijker om verborgen informatie naar boven te halen: om ook de persoonlijkheid, ambitie en drijfveren van de kandidaat te kennen en op de juiste plek in de bedrijfspuzzel te kunnen leggen.

Begint het al wat door te wegen? We zijn nog niet klaar hoor, jij bent tijdens deze enorme multitasking operatie van mensen lezen en informatie opgraven en onthouden, ook nog eens tegelijkertijd bezig met het gezicht en aanspreekpunt te zijn van het bedrijf zelf. Hoe jij je vragen stelt en beantwoordt, bepaalt het verdere beeld en de eerste echte praktische indruk die de kandidaat heeft over jouw bedrijf.

Kortom: je bent een verkoper, ondervrager, pseudopsycholoog en mensenfluisteraar in één. Denk daar de volgende keer eens aan als je diep ademhaalt voor je je eerste vraag beantwoordt.

Meer sollicitatiehacks:

Testosteron: gebruik je lichaam om je testosteron te verhogen en je zelfzekerder te voelen (bekijk de TEDtalk).

Leer hoe je jezelf authentiek 'vertaalt' i.p.v. jezelf te 'verkopen': gebruik de keywords die in de vacature stonden om jouw eigenschappen en ervaring te linken aan het bedrijf en de cultuur. Een standaard verkoopspraatje wordt al snel doorprikt als zijnde ingestudeerd en niet oprecht. Lees bv. "vacatures= net als versieren/shootergame"

Monkey see, monkey do: spiegel de lichaamstaal van de recruiter/gesprekspartner om sympathiek over te komen.

Personal favorite:

Iedereen kent het advies om vragen te stellen, maar stel vooral ook vragen die niet over het bedrijf of de job an sich gaan, maar over de menselijke kant.

Het gaat hier niet enkel om je vaardigheden, maar ook om hoe jouw wensen en ambities al dan niet passen in het bedrijf en de job. En vice versa natuurlijk: het gaat hier ook over het bedrijf, de cultuur, en de collega's.

Deze kritische vraag is tot hiertoe, in mijn ervaring, altijd goed ontvangen, want je draait de rollen onverwachts om. Het geeft mij een veel authentieker beeld van het bedrijf én zorgt voor een positieve laatste indruk. Vaak vragen ze op het einde of jij nog vragen hebt, en dan is dit de killermove ;-).

Exacte vraag die ik stel: ik heb mijzelf hier zitten 'verkopen', maar hoe zouden jullie het bedrijf verkopen aan mij - waarom zou ik precies hier moeten werken + waarom zijn jullie hier bijvoorbeeld komen werken?

Bottom line: gewapend met zelfkennis, de juiste houding en jobhacks heb je die job misschien op een paar seconden binnen!