image

Ja, je leest het goed: als je iemand kan versieren of een headshot op de Playstation 3 kan maken, kan je de juiste vacature vinden én goed beantwoorden. Je hoeft geen die-hard playboy of no-life gamer te zijn, maar het kan geen kwaad om hun mentaliteit eventjes over te nemen.

Don't spray and pray

Voor zij die shootergames spelen is dit een bekende noob-move, en in de jobzoektocht naar een passende vacature is het dat evengoed. Geen gamer? Geen nood: spray and pray is een schiet'techniek' waarbij je zo veel mogelijk kogels afschiet in alle mogelijke richtingen (spray), in de hoop (pray) dat 1 kogel op de duizend een doel raakt.

Ik beken: uiteraard heb ik mezelf hier ook schuldig aan gemaakt, maar uiteindelijk besefte ik dat het hier wel ging over mijn job en toekomst, en niet over de lotto. Als je niet specifiek mikt op iets, dan raak je het zelden of niet. Occupationeel snipen is dus de boodschap!

En een sniper moet focussen, dus kies één sector/job of als je meerdere passies hebt, zoek dan de gelijke deler (Hoe? Vind je kernwaarden en drijfveren).

Attitude is everything: (job)versierkunst

Een job binnenhalen is net hetzelfde als iemand versieren. In mijn vorige artikel zei ik al dat je het kan vergelijken met zelf getrakteerd te worden. Ofwel door iemand die oprecht interesse in jou heeft, ofwel de lokale zatlap die tournée générale riep. In beide scenario's heb je een gratis drankje, maar het ene smaakt al wat beter dan het ander.

Laten we de rollen omdraaien: jij wordt niet versierd, maar jij bent zelf de cassanova in kwestie. Beschouw het bedrijf dat je interesseert als een knappe man/vrouw die je wil versieren. Zij willen niet horen dat je eender welke job zoekt of aanneemt. Zij willen de magische Pokemon-woorden "ik kies jou!" horen, en weten dat jij vol toewijding en passie naar hen toekomt, en niet naar de concurrentie.

Spendeer daarom liever 5 uren aan 1 vacature, dan 1 dag aan 5 vacatures om de match tussen jou en je gewenste bedrijf aan te tonen. Ga voor kwaliteit en niet voor kwantiteit (tenzij je een lopendebandfunctie ambieert).

Playing hard to get

Moraal van het verhaal: focus op wat je écht wil, en besef dat een bedrijf ook jou probeert te versieren. 'The war for talent' en 'watch them grow, or watch them go' zijn een kenteken van de nieuwe werkwereld waarin self-development en well-being belangrijke eisen zijn van werknemers. Durf deze ook kenbaar te maken, een job biedt veel meer dan alleen een salaris.

Je kan zelfs een beetje hard to get spelen als je in de laatste ronde zit en over extralegale voordelen onderhandelt zoals een ITO-programma, bedrijfswagen of trainingsbudget.

Hoe dan ook, in de paringsdans tussen werkgever en werknemer geldt evengoed 'it takes two to tango', dus trek je stoute dansschoenen aan en zorg dat je duidelijk weet wat je wil. Zo kan je als een echte hitman of playboy je doel raken ;)

GL!
Sofie

Sofie Kokelenberg | Inspiration and Innovation Facilitator

image