(Bijna) afgestudeerd of weinig ervaring? You lucky bastard! Jij bent officieel een starter en dus officieel een gelukzak. Want vergis je niet, jouw starterspositie is uniek. Het is de joker die je maar één keer kan inzetten, dus denk eerst goed na voor je hem op tafel gooit. Een beetje zoals de masterball uit pokemon eigenlijk.
Natuurlijk is die allereerste jobkeuze voor een hoop mensen een onzeker en onwennig gebeuren. Het gaat hier tenslotte ook om die allereerste échte job, niet een of andere vakantiejob waarvoor je even bij de lokale supermarkt moest binnenspringen, formuliertje invullen en je had werk. Shit is getting real. En dat weet je.
Maar vrees niet! Dit betekent niet alleen dat er een wereld aan verplichtingen opengaat, maar vooral een wereld van mogelijkheden! En jij kiest welke mogenlijkheid je bij de horens (of ander lichaamsdeel) pakt, om zo aan een gezonde en verrijkende carrière te beginnen.
Je vindt dit misschien moeilijk om te geloven door de 1/4 werkloze jongeren in ons land. En als je naar 'Ooit komt het goed' hebt gekeken geef ik je ook geen ongelijk.
Of toch?
Ik zeg niet dat een luxepositie gelijk staat aan een luierpositie: de jobs komen niet uit de lucht gevallen als je er niet hard voor werkt. Maar een starter heeft wel als voordeel dat hij nog een tabula rasa, blanco blad, is en nog geen werkgewoontes heeft ontwikkeld die tegenstrijdig kunnen zijn met de nieuwe job.
Deze flexibiliteit geldt meer dan ooit voor de befaamde generation Y aka millenials (that's us!), dankzij onze frisse blik en digital literacy (Video). Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je heel de tijd de printer loopt te repareren, maar wel bijvoorbeeld wegwijs bent in de snel veranderende (online) wereld en dit dan ook kan inzetten ten goede van het bedrijf.
Vergelijk deze 'flexibiliteit vs ervaring'-stelling met een nieuwe hond nemen:
Een volwassen hond is al zindelijk en kan al een hoop kunstjes, maar is wel een grote tuin en 3x uitlaten gewend. Waarschijnlijk heb je liever een schattige puppie die je kan opvoeden zodat ie perfect past in jouw levensstijl. Kunstjes leren kan iedereen, zich aanpassen en thuisvoelen is een ander paar mouwen.
Vertaald naar de werkvloer komt dit neer op: ervaring en kennis kan je relatief gemakkelijk krijgen, maar de juiste instelling en persoonlijke fit - dat heb je of dat heb je niet. Speel daarom ook in op je sterktes en hoe jij met je waarden en normen binnen de bedrijfscultuur past.
Een starter kan trouwens ook een goedkope werkkracht zijn dankzij een IBO contract, waarbij de werkgever minder belasting betaalt en jij een opleiding op de werkvloer krijgt, plus een certificaat na afloop! Personal note: ik begin zelf als business developer met zo een contract en raad het van harte aan :-)
Enfin, het is als starter aan jou om de verantwoordelijkheid te nemen voor een gezonde start van je loopbaan, iets waar je ongeveer een derde van je leven aan gaat spenderen.
Want als je na zes maanden ondervindt dat het toch niet helemaal jouw ding is, dan heeft de werkgever een hoop geïnvesteerd en jij bent 6 maanden van je leven én al een kwart van je unieke starterspositie kwijt (starter = minder dan 2 jaar werkervaring)
Dus ik hoop dat je nu niet meer zo snel mogenlijk van de (occupationele/ professionele) straat wil. Want dat noem ik gewoon onverantwoordelijk.
Bedenk liever wat jouw verantwoordelijkheid hier is:
Om zo snel mogenlijk à la lopende-band-systeem na je diploma een job te vinden?
Of om een weloverwogen keuze te maken die de basis vormt van je dagelijkse leven voor de komende 6, 12 of x maanden. Want die eerste keuze leidt vaak tot een vervolgkeuze in dezelfde richting, je bent immers net begonnen met die ladder te beklimmen.
Voor sommigen is die ladder een heuse mount Everest, en voor anderen eerder een Ardens heuvellandschap. Maakt niet uit, onderstaande tips blijven gelden:
- Attitude is everything
Stel je niet op als een bange kandidaat die alles aanneemt wat hij maar krijgen kan. Er is een groot verschil tussen een drankje krijgen omdat iemand specifiek jou interessant vindt, of omdat een random zatlap tourné générale roept. Voor bedrijven is het net zo, maar daar lees je meer over volgende maand in het artikel over vacatures zoeken en beantwoorden. Een diva moet je nu ook weer niet worden, maar als jij zelf je eigenwaarde niet inziet, gaat een bedrijf dat ook niet doen. Dus weet wat je waard bent en durf te gaan voor wat je wil. - Geen ervaring? Natuurlijk wel!
Gewoon omdat het geen 'officiële' werkervaring is, denken we dat het onbruikbaar is in een werksituatie. Heb je in de leerlingenraad gezeten, een groot feest mee helpen organiseren of misschien wel uit eigen interesse een beetje leren programmeren? Super! Toon je passies, hobby's en vrijetijdsbesteding, hier zitten competenties en persoonlijkheid in. En dat laatste is wat het meeste doorweegt in beslissende rondes – “people hire people, not resumes" - What's in a name?
Groot studentenfeest georganiseerd en via FB stevig gepromoot? Dan heb je een eerste ervaring met online marketing, en event management. Durf hetzelfde taaltje te gebruiken als de recruiters om zo je meerwaarde aan te tonen. Zoek naar de keywords die gebruikt worden in de vacature en gebruik ze om jouw ervaringen te beschrijven. Dit helpt recruiters om jouw cv/motivatiebrief te scannen en de match meteen te zien. Besef wel dat hier een dunne grens ligt die de fancy termen van de bullshit onderscheidt, dus zorg dat je je woorden altijd met daden kan staven. Kijk bijvoorbeeld naar de oefening 'hoe ben ik, en hoe past dit binnen een functie?'
Hoe sta/stond jij tegenover starten? We horen het graag!
Voor meer oefeningen check eerstehulpbijeerstejob.be.
GL!
Sofie
Sofie Kokelenberg | Inspiration and Innovation Facilitator