Personal branding is voor iedereen interessant. Het helpt je met de opbouw en de groei van je professionele loopbaan. Je maakt het verschil door je duidelijk te profileren en van anderen te differentiëren. Eén iemand die er in slaagde zich van de kudde te onderscheiden, was David Bowie. The Thin White Duke, Ziggy Stardust, Aladdin Sane... Bowie was een kameleon waar er op creatief, innovatief en ondernemend vlak heel wat van te leren valt.

Bij personal branding presenteer je jezelf net als een merk aan anderen, waardoor je positieve beelden en associaties oproept. Je gebruikt je persoonlijkheid, kennis en ervaring om je van anderen te onderscheiden. Je laat je werkgever en je klanten zien wie je bent en waar je voor staat. Op die manier maak je het jezelf een stuk gemakkelijker om de juiste baan te vinden, carrière te maken en je doelen volledig te verwezenlijken.

Eén iemand die er in slaagde zichzelf te lanceren dankzij een sterk staaltje marketing, is David Jones (echte naam van David Bowie). Nog vooraleer er ook maar sprake was van de benaming 'personal branding', besefte Bowie dat het beeld dat je van jezelf naar voren schuift een cruciale invloed heeft.

Hij was een pionier, die zijn carrière dankzij personal branding de ruimte in katapulteerde en waar we heel wat van kunnen opsteken. We zetten voor jou op een rijtje hoe je net zoals de starman het heft in eigen handen neemt en hoe je jezelf optimaal verkocht krijgt.

Vind je eigen stijl

Begin met het identificeren van je talenten en competenties. Je kan jezelf onmogelijk profileren als je niet weet welke sterktes je naar voren moet schuiven en waar je op moet focussen. Het gemakkelijkste is natuurlijk als je al een duidelijk beeld hebt van jouw mogelijkheden. Zo ontdekte Bowie al vroeg zijn muzikale gave en wist hij dat hij hiermee aan de slag wou.

Het kan ook zijn dat je niet meteen kan bedenken waar je in uitblinkt. Dan is het zaak de moed niet op te geven en het eens vanuit een andere invalshoek te benaderen. Denk na wat volgens anderen jouw sterktes zijn. Tast je nog steeds in het duister? Vraag dan vrienden, collega's, familieleden... om raad.

Eenmaal je weet waar je mogelijkheden liggen, moet je jezelf van anderen onderscheiden. Stop met het volgen van de massa en gebruik je eigen stijl om de jobs en het cliënteel aan te trekken waar je naar verlangt. Bowie besefte maar al te goed dat eenheidsworst niet verkoopt en dat hij zich moest differentiëren. Hij maakte muziek die zijn tijd ver voorop was en een kenmerkend geluid had. Honderden artiesten hebben zich door hem laten beïnvloeden. Vind je eigen stijl, en maak nieuwe voetsporen waarin anderen kunnen treden.

Ga met je talenten aan de slag

Bowie stelde alles in het teken van zijn doel om een grootheid te worden en schoolde zich op muzikaal vlak non-stop bij. Hij leerde tal van nieuwe instrumenten bespelen en verliet verschillende bands waar hij deel van uitmaakte. Deze voldeden namelijk niet aan zijn torenhoge ambities. Dat hij op een bepaald moment met zijn manager sliep, is natuurlijk niet de raad die we willen meegeven.

Het punt is: word een expert in jouw vakgebied, en stel alles in functie van het verwezenlijken van jouw doelen. Talent hebben is één ding, maar als je niet alles uit de kast haalt, geraak je er niet. Als Bowie zichzelf niet steeds was blijven prikkelen, had hij waarschijnlijk geen megahits zoals 'Life on mars' of 'Space Oddity' geschreven.

Sharing is caring

Leren is één ding, maar op zich niet voldoende. Door jouw werk en kennis te delen, zullen heel wat deuren voor jou openen. Deel je kennis met anderen via video's, sociale media en artikels. Zo krijg je aandacht en bewijs je dat je heel wat in je mars hebt. Het grote publiek had Bowie nooit leren kennen indien hij zijn nummers niet gepromoot had met albums, concerten en merchandise.

Dat het wereldwijde web geduldig en alziend is, heeft zijn voordelen. Helaas kan dit ook in jouw nadeel werken. Alles wat je op het internet achterlaat, blijft heel lang bestaan. Die rare commentaar in een gastenboek, die vreemde foto's van op je verjaardagsfeestje... het blijft je achtervolgen. Zorg dat je online uitingen passen bij je persoonlijk merk. Overdreven? Helemaal niet. Vraag maar eens na hoeveel mensen de naam van een sollicitant of gesprekspartner googelen om alvast een beeld van die persoon te krijgen.

ch-ch-ch-ch-changes

Je eigen stijl hebben is essentieel, maar ondertussen moet je met je tijd meegaan en je blijven ontwikkelen. Als echte innovator kon Bowie dit beter dan wie ook. Doorheen zijn carrière riep hij verschillende alter ego's, zoals Ziggy Stardust en Aladdin Sane, in het leven en zijn muzikale stijl evolueerde doorheen de jaren drastisch. Rock 'n' roll, disco, jazz en zelfs drum & bass, Bowie viel nooit in herhaling en vond zichzelf steeds opnieuw uit.

Wees op carrièrevlak zoals Bowie. Volg bijscholingen, stel jezelf nieuwe doelen en blijf jong en alert in een steeds venieuwende arbeidsmarkt. Ga mee met je tijd en toon de wereld op je oude dag dat je nog steeds niet aan relevantie hebt ingeboet.

Een 'personal brand' creëren vergt tijd en moeite, maar werpt zijn vruchten af. Het is dat ene ding dat niemand van je kan afnemen en dat je door je hele carrière kan volgen. Het laat mensen weten wie je bent en waar je voor staat. Durf ambitie tonen en jezelf profileren. Wie weet word je zo wel een Bowie binnen jouw vakgebied.


Wil jij meer uit jouw loopbaan halen en jezelf maximaal ontplooien? Wil je inzicht krijgen in jouw talenten en in hoe je hen verder kan ontwikkelen? Of heb je nood aan een nieuwe uitdaging? Het deskundig advies van een loopbaancoach is interessant voor elke jonge professional met ambitie. Meer informatie vind je hier.