Personal branding, het is een begrip dat je om de haverklap naar het hoofd krijgt geslingerd. Te vaak wordt de term geassocieerd met vakspecialisten. Zij hebben immers de guts om zichzelf te presenteren als expert. Jezelf zien als merk is echter ook interessant voor jonge professionals die zich nog moeten bewijzen op de arbeidsmarkt. Meer nog, door te tonen dat je actief aan je carrière werkt, kan je als jonge professional net het verschil maken. Het ontwikkelen van een sterke personal brand zal je dus helpen in de opbouw en groei van je professionele loopbaan. Laat ons, voor een goed begrip, even schetsen waarom dit zo is.

image

Employer branding bij bedrijven

Op de arbeidsmarkt is er een verschuiving aan de gang. Tot voor kort – en nog steeds – rekruteerden werkgevers voornamelijk ad hoc, namelijk op het moment dat er een vacature open stond. Dus, wanneer de nood het hoogst was, begon men de zoektocht naar een oplossing. Op die manier komt men uiteraard in tijdsnood. Toch was deze strategie te begrijpen. Klassieke rekruteringscommunicatie, zoals het adverteren van vacatures in printmedia en op jobsites, is niet goedkoop en daarom maakt men enkel budget vrij wanneer het echt nodig is.

Met de opkomst van de sociale netwerksites is er een goedkoper kanaal ontstaan waarlangs men continu kan communiceren met de beoogde doelgroep. Hierdoor zijn de principes van marketing meer en meer doorgesijpeld in wervingscommunicatie. Marketing is er niet enkel voor het promoten van producten en diensten, maar ook voor promotie van de employer brand, het werkgeversmerk.

Bedrijven hanteren hierbij een langetermijnvisie en creëren een positief werkgeversimago om zich te wapenen in de 'war for talent', het aantrekken en behouden van getalenteerd personeel. In principe heeft employer branding altijd bestaan, maar sinds de opkomst van sociale media is de waarde ervan enorm gegroeid. Werknemers en werkzoekenden laten zich immers leiden door de informatie die zij over een bedrijf terugvinden op het internet en door de manier waarop bedrijven (open) communiceren via sociale media. Hoe meer een bedrijf wordt gepercipieerd als een aantrekkelijke werkgever, hoe groter de kans dat een werkzoekende zich kandidaat zal stellen voor een vacature en hoe sterker de appreciatie van een huidige werknemer voor zijn werkgever zal zijn. Meer dan ooit selecteren professionals zelf voor welke bedrijven zij willen werken. Of waarvoor dacht je anders dat die leuke Facebookpagina's met foto's van bedrijfsrecepties, flash mobs, Post-it wars en Hawaiian shirt days voor dienen?

image

Personal branding is jezelf zien als merk

Bij personal branding is het net hetzelfde. Indien je als professional pas begint met je zoektocht naar een job op het moment dat je er een nodig hebt, dreig je te laat te komen of moet je je tevreden stellen met minder dan je eerste keuze. Ook als professional hanteer je best een langetermijnstrategie door tijdig te starten met en continu te werken aan je netwerk en personal brand.

Een belangrijke misvatting is dat personal branding gaat over jezelf verkopen, in die zin dat je het beeld dat je van jezelf schetst, aanpast in functie van de ander en de situatie. Wel integendeel, personal branding gaat over een duidelijke en consistente profilering, net zoals een marketeer een duidelijk profiel creëert voor een merknaam om het een sterke en zichtbare positie te geven in de markt. Besef dat marketing breder is dan reclame. Pure reclame gaat enkel over het promoten van een product. Vaak resulteert dit in een leuk reclamefilmpje, dat in het beste geval viraal gaat op de sociale media, maar binnen de kortste keren weer vergeten is. Sterke marketing start vanuit de unieke identiteit van het product, vanuit marktonderzoek en kadert binnen een langetermijnvisie. Dit is niet anders bij personal branding of personal “marketing".

Personal branding draait daarom rond een zekere bewustwording. Wanneer je jezelf in een professionele context beschouwt als merknaam, kan je bewuster en doelgerichter bepalen hoe je jezelf profileert op de arbeidsmarkt. Enkel door met een consistent beeld van jezelf naar buiten te komen, zullen anderen weten wat ze aan jou hebben en waarvoor ze een beroep op jou kunnen doen.

Concreet: breng voor jezelf in kaart wat jouw unieke en onderscheidende kwaliteiten zijn, wat jouw interesses en professionele doelstellingen zijn en hoe je deze doelstellingen kan bereiken. Neem een duidelijke positie in en blijf steeds authentiek en trouw aan jezelf, het is weinige merken gegeven om van álle markten thuis te zijn.

image

Word ondernemer van je eigen carrière

Sociale media zijn de uitgelezen kanalen om je eigen merknaam op te bouwen en om actief te netwerken. Elke aanwezigheid, elke interactie telt. Neem dus een (pro)actieve houding aan en hou steeds je doelstellingen voor ogen. Hoe sterker jouw personal brand, hoe groter jouw marktwaarde. En hoe groter jouw marktwaarde, des te meer carrièrekansen op de arbeidsmarkt. Durf ambitie te tonen en jezelf te profileren. Kansen moet je niet enkel grijpen, maar ook creëren. Op de arbeidsmarkt van morgen worden competenties als initiatief, creativiteit en durf belangrijker. Gebundeld vormen deze kwaliteiten de competentie ondernemerschap, het vermogen om met nieuwe ideeën te komen en deze concreet uit te werken en toe te passen. Jijzelf en jouw eigen carrière is de ideale case om jouw ondernemerschapskwaliteiten te tonen. Weet jij jezelf als jonge professional te positioneren op de arbeidsmarkt? Kan jij anderen triggeren en slaag je erin een audience op te bouwen? Weet jij relaties op te bouwen met personen die je kunnen helpen om jouw doelstellingen te bereiken? Beschouw jezelf als merk en word ondernemer van je eigen carrière!