Hoe start je nu eigenlijk een conversatie zonder dat het awkward wordt? Hoe houd je een gesprek gaande en omzeil je de pijnlijke stiltes? In dit artikel vind je de antwoorden! Bovendien krijg je enkele goede tips om van elk netwerkevent een succes te maken.
Netwerken kan in het begin wat onwennig aanvoelen. Nochtans zit netwerken in onze genen en kan het jouw leven verrijken. Het is een manier om gelijkgestemden te vinden, informatie uit te wisselen en nieuwe ideeën op te doen. Misschien kan het zelfs jouw one way ticket zijn naar een job!
Discipline, Dedication and Preparation
Wees voorbereid! Een goed begin is het halve werk. Ga bij jezelf na wat jouw doelstellingen zijn en hou deze steeds voor ogen. Het doornemen van de aanwezigheidslijst is de eerste stap. Er zullen steeds mensen zijn op het event die jou kunnen helpen om dichter bij jouw doel te geraken. Na wat opzoekwerk ontdek je gemeenschappelijke interesses en vind je meteen een manier om het gesprek aan te knopen.
Een handige applicatie die hierbij kan helpen is Charlie. Charlie neemt voor jou de eindeloze lijst kanalen (LinkedIn, Twitter, Facebook, blogs, nieuwssites,…) door en destilleert daaruit relevante zaken die jij zeker over de persoon in kwestie moet weten. Je wordt ook op de hoogte gebracht van gemeenschappelijke interesses. Zo heb je meteen genoeg stof om het gesprek gaande te houden.
Tijd voor het echte (net)werk
Een goede voorbereiding brengt je al een heel eind vooruit, maar dit leidt niet noodzakelijk tot een succesvol contact. Tijdens een netwerkevent praat je met talloze mensen. Het doel is om een blijvende herinnering achter te laten bij jouw gesprekspartner. De elevator pitch is een manier om zelfzeker over te komen. In deze pitch vertel je kort en krachtig wie je bent, wat je doet en wat je wil bereiken.
Vermijd een gesprek waarin jouw krachtige elevator pitch verandert in een ellenlange monoloog. De 80 - 20 regel is een handige truc waardoor je wordt verplicht om te luisteren naar de ander en tegelijk zal je hiermee nooit een lofzang over jezelf kunnen afsteken. Focus tijdens een conversatie 80% van de tijd op de persoon met wie je praat. De resterende 20% praat je over jezelf en wat jij doet. Als je bijvoorbeeld 5 minuten met iemand praat, limiteer je jezelf dus ongeveer tot één minuut om iets over jezelf te vertellen.
Dit betekent niet dat je jezelf 4 minuten lang in stilzwijgen moet hullen. Stel gerichte vragen aan jouw gesprekspartner waarvan je weet dat ze een groot deel van de conversatie kunnen vullen. Vragen zoals: 'Wat is jouw job?', 'Hoe ziet jouw werkdag eruit?', 'Hoe ben je aan deze job geraakt?' zijn een paar voorbeelden. Je komt altijd aimabeler over als je oprecht interesse toont in jouw gesprekspartner. Dankzij doelgerichte vragen kom je meer te weten over raakvlakken en gemeenschappelijke interesses. Zo ontstaat de weg naar een interessante conversatie.
Zorg er tijdens een gesprek voor dat je aandachtig luistert naar de doelen van anderen. Wanneer de persoon praat over zijn job is het handig om te antwoorden met een zin zoals 'Wow, dat klinkt niet zo simpel.' Deze techniek zorgt ervoor dat jouw gesprekspartner jou ziet als iemand die echt begrijpt hoe zijn/haar job er aan toegaat. Daarnaast geef je een teken dat de persoon er nog meer mag over vertellen. Wanneer die persoon met een probleem zit kan je steeds helpen om een oplossing te zoeken. Zo toon je de ander dat je een meerwaarde kan bieden in diens leven.
Follow me up, Scotty
Na het netwerken is het van belang om een doelgerichte follow-up te houden. Noteer steeds een paar sleutelwoorden op visitekaartjes. Vermeld over wat jullie gepraat hebben, het evenement waar je elkaar hebt ontmoet en waar de persoon vandaan komt. Zo onthoud je achteraf de persoon beter en kan je jouw LinkedIn verzoek of e-mail personaliseren.
Nadien kan je via verschillende kanalen kort informeren hoe het nog gaat met de persoon in kwestie. Hierbij is het belangrijk om naast snel op te volgen ook jouw beloftes na te komen. Als jij iemand belooft om hem bijvoorbeeld een interessante presentatie door te mailen, doe dit dan nog de avond zelf of de dag nadien. Een snelle opvolging zorgt er voor dat de band tussen jullie verder wordt gesmeed.
Wanneer een event er op zit, kan je jouw ervaring en die van anderen samenvatten in een leuke blogpost . Stuur die post ook door naar de spreker, zo gaan jullie op een originele manier aan de praat geraken. Via de blog kunnen bezoekers nog wat napraten over hun ervaringen. Nieuwsgierigen die niet aanwezig waren, kunnen hier ook terecht. Zo wordt jouw blog de afterparty van het event.
Hopelijk word je met deze tips een echte network ninja en misschien tot op een volgend Young Prozzz event!
Vragen of opmerkingen mag je steeds achterlaten rechtsboven bij 'Comments'!