Ondernemers beseffen het belang van een goede pitch maar al te goed. Het concept is om in enkele minuten een idee, een product, dienst of zakenvoorstel op overtuigende wijze over te brengen. Op het moment dat je een potentiële klant, zakenpartner of investeerder ontmoet, moet je de kans ten volle weten te benutten. Als jonge professional geldt hetzelfde principe. Je moet alle carrièrekansen grijpen, en die kunnen zich soms onverwacht voordoen.
Bij een vluchtige ontmoeting met een potentiële werkgever heb je best een elevator pitch in je achterhoofd van 30 seconden tot maximum 2 minuten, de tijdsduur om met de lift van de onderste naar de bovenste verdieping te gaan in een kantoorgebouw. De elevator pitch stelt je in staat om gedurende deze korte tijdspanne jouw unieke en interessantste eigenschappen over te brengen aan de potentiële werkgever die anders straks, samen met de kans op een droomjob, uitstapt.
De structuur van de personal elevator pitch is te vergelijken met die van zijn commerciële broertje. Om jouw voorstel overtuigend te brengen , moeten bepaalde key-elementen steeds aan bod komen. Dit is de typische structuur van de commerciële of business elevator pitch:
Het onderstaande voorbeeld zou de elevator pitch van Coca-Cola kunnen zijn:
De structuur van de elevator pitch kan je ook toepassen om jezelf als talentvolle professional te presenteren. Er kan zich immers steeds een onverwachte carrièrekans voordoen. Stel bijvoorbeeld dat je op een event toevallig iemand ontmoet die werkt bij jouw gedroomde werkgever. Zulke kansen moet je grijpen door jezelf overtuigend te presenteren en zo een indruk achter te laten.
Ook op de sociale media word je gedwongen om in een beknopte zelfbeschrijving tot de kern van de zaak te komen. Wanneer een potentiële werkgever jouw profiel bezoekt, moet hij getriggerd zijn om verder te lezen of om met jou contact op te nemen. En wat houd je tegen om een krachtige pitch bovenaan je cv te zetten?
De structuur van de persoonlijke elevator pitch:
- Wie ben je? Stel jezelf kort en krachtig voor. Wat wil je dat de toehoorder van jou onthoudt? Ook uitgesproken interesses, passies en persoonlijkheidskenmerken kan je hierin verwerken.
- Wat doe je? Welke meerwaarde kan jij bieden aan een bedrijf? Tracht deze te objectiveren met resultaten die je reeds hebt behaald.
- Wat maakt jou uniek? Met welke kwaliteiten blink jij uit in de menigte? Het kan gaan om specifieke competenties, vaardigheden of kennis. Maak duidelijk dat jij het anders en beter aanpakt dan de rest.
- Wat is jouw doel? Beschrijf jouw doelstellingen zo concreet en realistisch mogelijk. Zo maak je duidelijk aan de gesprekspartner wat je van hem verlangt en hoe hij jou kan vooruit helpen.
Heb je een pitch klaar en wil je deze uittesten? Mail ons voor persoonlijke feedback of post hem als comment op dit artikel voor de grote test aan het publiek.
OK, en nu aan het werk!