Het is nu precies vier jaar geleden dat ik met Young Prozzz het eerste netwerkevent voor jonge professionals organiseerde. Om van elkaar te leren, om contacten te leggen di nuttig kunnen zijn in je carrière en om gewoon een leuke avond te hebben. Na een vijftigtal events merk ik nog steeds dat velen niet helemaal weten waarom ze zouden netwerken of hoe ze dit precies zouden kunnen doen. Zeker wanneer het gaat over netwerken met collega's en leiding binnen het bedrijf waar je werkt. Daarom zet ik de antwoorden op de hoe- en waarom-vragen die ik heb gedistilleerd uit de gesprekken van de voorbije jaren even op een rijtje.

image

WAAROM NETWERKEN

Het begint natuurlijk met de vraag waarom je zou netwerken. Moet dat eigenlijk wel? Welke meerwaarde kan dat opleveren?

Heb je zelf al eens genetwerkt?

Ik geloof alvast van wel. Want wat is netwerken eigenlijk? In principe komt het er op neer dat je bepaalde doelstellingen hebt en dat je mensen aanspreekt om op zoek te gaan naar de juiste contacten en informatie die jou kunnen helpen om die doelstellingen te bereiken.

Eén van de eye-openers in mijn leven was een vriend waarmee ik vaak naar muziekfestivals en optredens ging (en nu nog steeds af en toe). Van nature ben ik de planner die op voorhand opzoekt waar we precies moeten zijn en hoe wij er kunnen geraken. Hij juist niet. We reden gewoon naar het dorp van bestemming waarbij hij de wijze woorden sprak: "We hebben een mond om dat te vragen".

En effectief, zijn strategie was veel eenvoudiger én veel effectiever. Niet alleen kregen we de gewenste informatie wanneer we een local aanspraken, vaak kregen we er nog enkele leuke tips en adviezen bij. "Je kan best ginds parkeren, want daar is het gratis. Achteraf kan je nog naar daar voor een after-party..."

Dat is natuurlijk een heel andere context dan een professionele omgeving, maar in se komt netwerken daar wel op neer. Mensen doelgericht aanspreken om op zoek te gaan naar de juiste informatie.

Hoe kan je de waarom-vraag nu vertalen binnen een bedrijfscontext.

1. Geef goeie ideeën meer kansen en zorg voor innovatie

Je hebt op het werk waarschijnlijk wel eens ideeën over een werkwijze die beter kan, over nieuwe initiatieven om de team spirit te verhogen, misschien zelf voor een nieuw product of nieuwe dienst… Het zou zonde zijn om die ideeën verloren te laten gaat. Meer nog, een bedrijf heeft die ideeën nodig om te blijven innoveren en zo voorsprong te behouden op de markt.

Wel, het is net door contacten te leggen en met anderen te praten dat ideeën meer kansen krijgen om ook effectief te worden uitgevoerd.

Je hebt immers een klankbord nodig om een eerste idee concreet te maken, om snel feedback te krijgen en om extra ideeën van anderen toe te voegen om de uitwerking te verbeteren. Door met verschillende personen te praten, ontstaan nieuwe ideeën of kunnen ideeën verder uitgroeien en concreet gemaakt worden.

Leg contacten over afdelingen en vakgebieden heen. Je hebt verschillende perspectieven en visies nodig om het idee te verbeteren en te testen aan verschillende voorwaarden. Leg daarom ook contacten met externe personen, van buiten het bedrijf. Zij kennen de bedrijfscontext dan wel niet helemaal, maar dat is net goed, want het is weer een nieuw perspectief en een frisse kijk op de zaak.

Collega's die gewonnen zijn voor het idee, willen zich misschien engageren voor de concrete uitwerking. Dit zijn de early adopters of voortrekkers van het idee. Dit kan resulteren in een werkgroep. Zij kunnen je ook bijstaan om het management te overtuigen, zodat je groen licht krijgt van hogeraf.

2. Bereik jouw persoonlijke doelstellingen effectiever en efficiënter

Ook jouw persoonlijke doelstellingen krijgen meer kansen. Dit zijn bijvoorbeeld jouw ambities om op te klimmen binnen het bedrijf, om je te specialiseren in een bepaald onderwerp, om jezelf binnen de volledige sector of het vakgebied te profileren als expert.

Alleen door contacten te leggen, mensen aan te spreken, hen te vertellen over jouw doelstellingen, kunnen anderen jou hierbij ondersteunen, advies geven of jou in contact brengen met weer andere nuttige contacten.

Voor alle duidelijkheid, ik spreek over anderen vertellen over jouw doelstellingen en niet over anderen vragen hoe ze jou kunnen helpen. Op dat verschil kom ik later terug.

image

3. Investeer op langere termijn voor meer rendement

Misschien kan de andere jou niet meteen helpen of kan hij jou niet meteen een wederdienst bewijzen. Besef dat jouw vragen en doelstellingen kunnen veranderen, maar ook hetgeen de andere en jijzelf aan elkaar kunnen aanbieden – kennis, expertise, contacten – verandert. Bekijk netwerken daarom op lange termijn. Onderhoud jouw contacten, want ongetwijfeld komen er enkele later nog van pas.

Bij de Young Prozzz events zijn er vaak studenten die mij vragen of het wel nut heeft dat ze nu al langs komen en of het niet te vroeg is. Ze menen immers dat ze nog niets te vertellen hebben. Ik antwoord steeds dat als ze pas beginnen netwerken op het moment dat er een nood is – wanneer ze op zoek gaan naar een eerste job – dat ze dan te laat komen. Je kan beter vroeg beginnen, zodat jouw netwerk kan renderen op het moment dat het nodig is.


HOE NETWERKEN

1. Netwerken is vragen wat jij voor de andere kan betekenen

Het is belangrijk te beseffen dat netwerken een wederzijds concept is dat draait rond interactie. Als je in een gesprek enkel over jezelf praat, zal jij het misschien interessant vinden, maar jouw gesprekspartner waarschijnlijk minder. Dus ga op zoek naar een match. Misschien kan de andere iets voor jou betekenen, misschien ook niet, maar heb jij wel interessante informatie of contacten voor hem of haar.

Netwerken is niet vragen wat de andere voor jou kan betekenen, maar wel zeggen wat jij voor hem of haar kan doen. Vertel welke kennis, skills en andere contacten jij bezit.

Stel open vragen en luister alvorens zelf een verhaal te starten. Zo kan je op zoek gaan naar een gemeenschappelijke interesse en hier op inpikken. Geef zelf ook inhoudelijke antwoorden en durf gerust vragen naar het standpunt van jouw gesprekspartner. Dit leidt tot diepgaandere gesprekken. Luisteren naar iemand is het grootste compliment.

Geef meer dan je neemt. Deel relevante informatie en contacten met jouw gesprekspartner. Ga na waarmee je hem of haar van dienst kan zijn.

image

2. Een goede voorbereiding is het halve werk

Weet wat je wil en wat jij kan bieden. Stel je aan de andere voor: wie je bent, wat je doet, welke skills, kennis en contacten je hebt. Wat je de andere zou kunnen aanbieden. Wat je eigen objectieven zijn.

Stel voor jezelf doelstellingen op en streef deze gericht na. Bereid bijvoorbeeld een persoonlijke elevator pitch voor:

  • Vertel wie je bent, wat je doet
  • Geef iets persoonlijk mee over jezelf, bv. een interesse, een doelstelling
  • Vertel wat je belangrijkste troeven/kenmerken zijn in functie van jouw objectieven
  • Naar wie of wat ben je op zoek?

3. Quick follow-up

Tot slot. Volg de gemaakte afspraken snel op en kom je beloftes na. Dit versterkt de vertrouwensband. Geef spontaan iets extra om de andere aangenaam te verrassen.

People do business with people they know, like and trust.


WANNEER EN WAAR NETWERKEN

Wel misschien heb je het al begrepen. Het antwoord is: altijd en overal. Je weet immers nooit wie er naast jou staat. Netwerken zie ik persoonlijk dan ook meer als een mindset.

Ik hoop dat dit artikel dan ook voor jou een startpunt mag zijn van die mindset. Dat het een startpunt mag zijn om vandaag, morgen, overmorgen en de rest van je carrière contacten te blijven leggen en te onderhouden.

It's not what you know, but who you know that makes the difference.