Waarschijnlijk heb ook jij financiële producten bij verschillende banken en verzekeraars. Een duidelijk overzicht van al deze financiën is helaas niet beschikbaar. Bob De Geyter en Bjorn Ottevaere willen dit veranderen. Op de vierde editie van Pitch & Pizza bracht Bob een boeiend pleidooi voor Project F, een website waar je al jouw financiële producten overzichtelijk kan beheren. Het publiek was alvast overtuigd en stemde Project F tot winnaar van de avond. Wij interviewden de trotse bezieler.

image

Kun je kort omschrijven wat Project F is?

Zelf heb ik al jaren een Excel-bestand waarin ik mijn financiële gegevens bewaar. Het is echter vervelend om dit steeds manueel te moeten doen. Bjorn en ik vonden dat dit in 2015 beter moet kunnen. Hierdoor kwamen we op het idee van Project F.

Project F is een online werkbord waar je al jouw financiële producten, zoals rekeningen en verzekeringen, overzichtelijk kan raadplegen en beheren, en dit over de verschillende financiële instellingen heen. We houden bovendien alle gegevens voor jou up-to-date waardoor je overzicht steeds volledig en correct blijft. 'Project F' is een werknaam die nog zal veranderen.

Wat is het businessmodel?

We zijn onafhankelijk en hangen niet vast aan een bank. Om die onafhankelijkheid te kunnen vrijwaren en onze beveiliging op punt te houden, is er een kost voor de gebruiker. Elke gebruiker betaalt maandelijks een nog te bepalen (klein) bedrag.

Daarnaast is er de optie om jouw gegevens door ons te laten invoeren. Voor een eenmalige kost doen wij dit bij jou thuis zodat we alles samen overlopen en je je dashboard ziet opgebouwd worden. Als je alles zelf ingeeft, is het natuurlijk gratis.

Ten slotte bieden wij ook een aantal eenmalige dienstverleningen aan. Zo kan je bijvoorbeeld door ons een analyse van je verzekeringen laten maken waarin we o.a. aangeven waar je dubbel of niet verzekerd bent. Een ander voorbeeld is dat wij iedereen waar je klant bent op de hoogte kunnen brengen indien je verhuist.

Momenteel bekijken we nog hoe we verzekeraars en banken in ons model kunnen betrekken. Ook zij hebben immers baat bij een platform als Project F omdat ons platform een mooie aanvulling kan zijn op hun bestaande dienstverlening. Wel blijft de voorwaarde dat onze onafhankelijkheid niet in het gedrang mag komen.

Denk je dat mensen voldoende vertrouwen hebben om al hun financiële gegevens op een website te plaatsen?

Ja, al is het natuurlijk aan ons om de mensen te overtuigen dat hun gegevens bij ons veilig zijn. We houden rekening met de privacy volgens de Belgische wetgeving. Ook hebben alle partijen waar we mee samenwerken een non-disclosure agreement ondertekend. Naast de gebruiker zelf zijn wij als administrator de enigen die zicht hebben op de gegevens. We werken samen met een verzekeringsmakelaar en een notaris, maar die krijgen enkel toegang tot de gegevens als de gebruiker hiertoe uitdrukkelijk toestemming geeft. Tenslotte zijn we heel transparant naar onze klanten, zowel wat betreft ons business model, onze aanpak, de mensen erachter en onze partners.

Hoe zien jullie de concurrentie op de markt?

Er bestaan uiteraard diensten rond vermogensbeheer, maar deze verschillen van wat wij doen. Zelf verkopen wij geen financiële producten, dus het maakt ons totaal niet uit waar jouw geld zit. We spitsen ons toe op het aanreiken van een overzicht, niet op het geven van advies. We kennen in Europa geen andere spelers die het op deze manier aanpakken.

We focussen ons in de eerste plaats op Vlaanderen en bij uitbreiding België. Hoewel het model op zich makkelijk schaalbaar is, is internationale uitbreiding toch relatief complex aangezien de wetgeving in elk land verschillend is. Momenteel is het nog te vroeg om daar op in te zetten.

Hoe ver staan jullie momenteel en wat hebben jullie nog nodig?

De site die we op dit moment hebben, is een prototype. Die is bedoeld om na te gaan of het idee aanslaat. Deze pagina leggen we in eerste instantie voor aan vrienden en familie voor feedback. Op basis hiervan maken we binnenkort een tweede, verbeterde versie. In het ideale scenario hebben we over zes maanden de definitieve website online. Geïnteresseerden kunnen het prototype alvast bekijken op www.projectf.be en we zijn zeer benieuwd naar hun feedback.

Momenteel zijn we op zoek naar nieuwe teamleden, meer bepaald naar personen met kennis van IT en design.

Hoe heb je Pitch & Pizza ervaren?

We zijn bij soortgelijke events al een paar keer in het publiek aanwezig geweest, maar dit was de eerste keer dat we effectief zelf pitchten. Dat we meteen als winnaar uit de bus komen, is een aangename verrassing!

We hebben nuttige feedback gekregen en connecties gelegd, zowel van de jury als van mensen uit het publiek, waar we zeker mee aan de slag kunnen en die ons zullen helpen in onze groei.

Welke tips wil je geven aan jonge en toekomstige ondernemers?

De belangrijkste tip is "just do it". Als je goed nadenkt over jouw idee, kan je met weinig geld al heel wat realiseren.

Daarnaast is het goed om een aantal vaste mensen rond jou te hebben waar je bij terecht kan. Het doen komt op jouw schouders terecht, maar de goede raad van anderen kan je zeker helpen.

Een derde tip is om aan events zoals Pitch & Pizza deel te nemen. Als je feedback opzoekt, weet je meteen of je goed bezig bent en wat je nog moet veranderen.


Zelf interesse om jouw businessidee te pitchen of om startende ondernemers aan het woord te horen?
Schrijf je nu in voor Pitch & Pizza #5 op donderdag 4 februari 2016 in Corda Campus, Hasselt.