Interview met Arne Van Balen
Business Designer - Board of Innovation
De nieuwe generatie professionals is van nature vrij ondernemend. Dat bevestigen verschillende generatiestudies en dat merken we bij Young Prozzz ook op onze events. Jonge mensen zitten steeds vaker met de vraag of ondernemerschap iets voor hen is en hoe ze eraan kunnen beginnen. Je kan uiteraard de sprong wagen naar zelfstandigheid, maar je kan ook ondernemen in loondienst. Arne Van Balen, business designer bij Board of Innovation, legt tijdens een interview uit hoe zij startup-principes toepassen binnen grote bedrijven zoals ING, Adidas en Ebay. Vast staat dat bedrijven intrapreneurs nodig hebben om te blijven innoveren. Heb jij de ondernemer in jezelf al ontdekt?
Innoveren als een startup
Het is geen geheim dat grotere bedrijven minder flexibel zijn en soms moeite hebben met snelle veranderingen. Board of Innovation helpt deze bedrijven te innoveren als een startup door de startup-mentaliteit te laten doordringen binnen de organisatie. “Meestal is de eerste stap samen met het management de scope van het project vast te leggen in lijn met de strategie van het bedrijf" legt Arne Van Balen uit. “Na van beide partijen uit de verwachtingen duidelijk te stellen, worden 20 tot 25 medewerkers geselecteerd die onder onze begeleiding honderden nieuwe business ideeën zullen genereren. Na een selectie van de beste ideeën, kiezen de deelnemers welk idee ze in een team van 4-5 personen willen uitwerken tot business case. De belangrijkste assumpties worden door middel van een prototype getest in de markt. Zo kunnen we bij de management pitch heel duidelijk aantonen wat er getest is, wat de resultaten zijn en hoeveel geld er nodig is om de volgende testen uit te voeren. Belangrijk is dat het management ons tot deze pitch voldoende vrijheid en medewerking biedt."
Op zoek naar intrapreneurs in het bedrijf
Arne Van Balen en co implementeren de startup-principes die beschreven staan in het boek “The Lean Startup" van Eric Ries. Ze zorgen er met andere woorden voor dat de snelheid en flexibiliteit van hedendaagse tech startups grote bedrijven helpen om verandering te brengen, een nieuw product te ontwikkelen of nieuwe inkomstenstromen te genereren. Arne Van Balen: “We doen ons best om de mensen heel hard die lean startup mentaliteit mee te geven. Ooit begon Board of Innovation als een consultancy bedrijf. We werkten een idee uit en gaven die door aan het bedrijf, dat altijd enthousiast was. Echter uiteindelijk werd het vaak niet verder uitgevoerd, omdat er intern geen draagvlak was of ownership van het idee. Nu worden er eerst 25 mensen gekozen en gaan we samen concreet het idee uitwerken. We werken het liefst met mensen die we met Board of Innovation zelf uitkiezen om zo diversiteit te creëren. Het uiteindelijke resultaat is een team dat opereert als een nieuwe startup binnen het kader van een grote onderneming. Zin voor initiatief en ondernemerschap, intrapreneurship, is hier dan ook onmisbaar. Een groot voordeel is het feit dat het team minder obstakels moet overwinnen en niet de verschillende managementniveaus moet passeren alvorens er iets kan gedaan worden."
“Beter om vergiffenis vragen dan om toestemming"
Maar wat als Board of Innovation er niet is bij jouw werkgever om de weg vrij te maken voor initiatief? Is het mogelijk om als young professional innovatieve projecten te starten? Arne Van Balen is daarvan overtuigd: “Beter om vergiffenis vragen dan om toestemming. Als jonge professional kan je op weerstand botsen van het management, zeker wanneer zij al iets ouder zijn en de status quo gewend zijn. Je moet jezelf constant bewijzen. In grotere bedrijven blijf je dan best zo lang mogelijk onder de radar, zodat ze je initiatief niet kunnen afschieten nog voor je de waarde hebt kunnen aantonen. De interne politiek speelt een grote rol, dus je moet zien dat je contact hebt met de juiste mensen door te netwerken. Weet je niet direct wie jou kan ondersteunen of krijg je de ruimte niet, werk dan eerst je idee verder uit. Zo heb je iets concreet in handen, bijvoorbeeld een prototype of cijfers. Begin eraan en test of je idee werkt, hier heb je geen toestemming voor nodig. Stap desnoods op straat naar mensen toe en praat met collega's die je vertrouwt en die het niet aan de grote klok gaan hangen. Je moet je plaats kennen, maar achter de rug van een koppige manager hogerop gaan, is perfect te rechtvaardigen. Je hoeft daarom niemand in een slecht daglicht te stellen, je kan dat kaderen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je manager de credits naar zich toe kan trekken. Hij of zij zal tevreden zijn en je krijgt ze op termijn toch terug, want het is jouw initiatief."
“We think like designers, we speak business"
Design thinking is een snel groeiende trend binnen ondernemerschap en Board of Innovation zet hier zwaar op in onder het motto “we think like designers, we speak business". Zij innoveren binnen grote bedrijven met de mentaliteit van een designer. Het komt er volgens Arne Van Balen op neer dat je naar meer kijkt dan je eigen departement. Je moet het in een ruimer kader zien. Bij design thinking houd je rekening met de economische achtergrond, het menselijke aspect en de technische elementen. Zo word je een spilfiguur tussen de specialisten en kan je met elke partij vlot meepraten. Het is dus aangeraden voor een intrapreneur om zich hierin te verdiepen. Arne Van Balen: “Als design thinker ben je geen financieel expert, noch een expert in een andere specifiek domein. Je kan wel meepraten met een financieel expert, met marketeers, ingenieurs, marktonderzoekers en meer. Design thinking matcht perfect met een leidinggevende functie en dus ook met de intrapreneur, want die neemt het voortouw, de leiding, over zijn eigen initiatief."
Het profiel van een intrapreneur
- Assertief: Je kan op weerstand stuiten als intrapreneur. Mondig zijn en je mannetje kunnen staan is nodig om je initiatief verder te kunnen uitbouwen.
- Netwerken: Zowel intern als extern. Intern moet je je idee kunnen afstemmen zonder te veel commotie te veroorzaken. Extern kan het handig zijn dat je het uitgewerkte idee kan testen in de markt. Vertrouwen creëren komt hier logischerwijs ook bij kijken.
- Sharing is caring: Als je zelf klaarstaat om kennis te delen en collega's of stakeholders verder te helpen zonder daar rechtstreeks voor beloond te worden, kan je sneller op medewerking rekenen wanneer je de volgende stappen in je intrapreneur-avontuur zet.
- Project manager: Je moet in staat zijn om links te leggen met veel verschillende mensen en afdelingen. De principes van design thinking helpen je hier op weg.
- Betrokkenheid: Engagement naar het bedrijf toe zorgt ervoor dat het management er op vertrouwt dat je het voor het welzijn van het bedrijf doet en niet enkel voor dat van jezelf. Naar collega's toe zorgt betrokkenheid voor vlottere samenwerkingen en naar de buitenwereld toe helpt het je om je ideeën te testen.
- Hongerig: Je kennis blijven ontwikkelen is belangrijk als intrapreneur. De markt en de wereld verandert constant en alsmaar sneller.
Meer weten over intrapreneurship, design thinking en Board of Innovation? Ontmoet Arne Van Balen op de Innovation Meetup op 13 maart in Antwerpen. Bekijk ook zeker de presentatie 52 tools to innovate like a startup van Board of Innovation.