In ons vorige artikel bespraken we de vijf essentiële vaardigheden van succesvolle innovators. Ik ben benieuwd, heb je enkele al meer en beter kunnen toepassen? Ben je meer vragen gaan stellen in plaats van antwoorden geven, observeren in plaats van het al weten? Ben je pro-actief contact gaan zoeken om met mensen van andere disciplines te netwerken?
De terechte vraag van Sofie vorige keer was, hoe je deze vaardigheden kan ontwikkelen. Daar kom ik in een volgende keer op terug. Ook tijdens het salongesprek op de komende Intrapreneurs Meetup, waar we de Intrapreneurs Challenge in België lanceren, kan ik je meer vertellen over hoe je je talenten benut en ontwikkelt om beter te kunnen “intrapreneuren".
Vandaag focus ik echter op misschien wel het allerbelangrijkste in de hele keten van innovatie. Een veelgehoorde opmerking bij CEO's en andere top executives, vaak gepaard met een zucht, is dat het met die ideeën altijd wel goed zit. Niet ieder idee is goed, in de zin van, heeft het potentieel tot daadwerkelijke innovatie en verbeterde bedrijfsresultaten te leiden, maar zelfs na een heel strenge selectie blijven er altijd een paar pareltjes over die alles hebben om te slagen.
Bouwstenen van implementatie
Het echte verschil wordt niet gemaakt met het aantal ideeën of zelfs de kwaliteit van deze ideeën. De cruciale schakel tussen idee en impact is de kunst van implementatie.
Als intrapreneur, zeker als je een tijdje onder de radar blijft, vergt het veel aanpassings- en incasseringsvermogen van je, om dat gouden idee daadwerkelijk tot uitvoering te brengen. Er speelt altijd vanalles op politiek vlak. Wat is het goede moment om de juiste personen mee te krijgen en hoe doe je dat? Tel daarbij op dat – het is toch echt waar – de meeste mensen niet zo van verandering houden.
Maar schrik niet, het is uiteraard prima mogelijk om je idee te implementeren – er zijn legio voorbeelden van succesvolle intrapreneurs. Om je te helpen op je intrapreneurial avontuur krijg je in dit en het volgend artikel, een aantal praktische tips voor de vijf bouwstenen van succesvolle implementatie. Are you ready?
1. Je business case
Superbelangrijk natuurlijk, eigenlijk onmisbaar. Maar let op, met enkel cijfers en rationele argumenten lukt het niet. Je hebt buy-in nodig en daarom moet je opvallen, door de waarde van je idee zichtbaar te maken op meer dan enkel de financiële kant. Vaak gaat het mis als je je idee, dat mogelijk een mooi toekomstbeeld schetst, niet kan verbinden met wat op dit moment speelt binnen je organisatie. Dus… pak pen en papier en schrijf op hoe je deze tips verwerkt in je plan.
- Data en cijfers zijn onmisbaar, maar mensen, ook CEO's, besluiten op basis van emotie. Het is zoals Seth Godin zegt: No spreadsheet, no bibliography and no list of resources is sufficient proof to someone who chooses not to believe. The skeptic will always find a reason...Relying too much on proof distracts you from the real mission – which is emotional connection.
- Voor je rationele kant van het verhaal, verbind je idee met de belangrijke en urgente topics binnen je organisatie. Staat de winst onder druk? Leg uit hoe je idee tot meer winst leidt. Wil je bedrijf groeien in Afrika, vertel hoe jouw idee dit ondersteunt.
- Zoek naar ondersteuning door mensen met aanzien. Heeft de CEO van de grootste concurrent gezegd dat de mobile health markt de grootste wordt binnen 5 jaar, gebruik deze quote dan om jouw voorstel sterker te maken. Bestaat er onderzoek dat jouw visie onderschrijft? Gebruik de kernpunten om te laten zien dat het niet zomaar jouw wens is.
- Kun je partners vinden voor je idee, binnen of buiten het bedrijf? Kun je de risico's verkleinen door middel van overheidssubsidie? Zoek uit hoe je de harde kant zo makkelijk mogelijk maakt voor de beslissers. Hoe hoger je in de boom zit, hoe minder risico je zal nemen.
- Voor de emotionele kant van het verhaal, weet welke taal je toehoorders spreken en pas jouw taalgebruik aan. Ja, veel directeuren gebruiken nou eenmaal woorden die duur klinken en niets meer zijn dan een mooi gepolijst stukje jargon. Maar haak er op aan. Het gaat erom dat je jouw idee al vanuit hun perspectief brengt, zodat zij minder moeite hoeven doen. Als je iemand stom laat voelen, kun je het al vergeten.
- Zoek de balans tussen je verhaal op een authentieke, spontane en energieke manier brengen, en oefenen (oefenen, oefenen). Het loont absoluut om te zorgen dat je weet wat je wil vertellen en hoe je dat wil. Dus voor de spiegel en met vrienden oefenen is nodig, want dan weet je wat sterk is en wat nog beter kan. Maar als je die meeting hebt, kom niet over als een robot. De kans dat je dan dat budget krijgt is miniem.
- Denk na over een unieke en pakkende manier om je verhaal te laten beklijven. Een saaie powerpoint met bulletpoints en een jaren '90 plaatje ter ondersteuning? Nee, jij moet beter kunnen. Durf te experimenteren, haal je publiek uit hun comfort zone op een leuke en toch veilige manier – alles zodat alleen dat al onthouden wordt.
2. Je community
Samen reik je verder dan alleen. In een grote organisatie heb je mensen nodig die jou of jouw idee ondersteunen. Vaak heb je ook iets nodig van mensen in andere vakgebieden of van andere afdelingen, zonder dat je daar iets tegenover kan stellen. Samenwerken is essentieel, maar hoe kies je de juiste mensen en houd je ze on board?
- Start met het in kaart brengen van je organisatie en eventueel mensen daarbuiten, in je netwerk of bij andere organisaties die een rol zouden kunnen hebben in je project. Bedenk alvast welke skills je nog kan gebruiken en wie die kan inbrengen, maar ook waarom het voor deze stakeholders interessant kan zijn om mee te doen met jou.
- Zoek ook contact met mensen die je idee misschien helemaal niet ondersteunen. Kritische feedback helpt alleen maar om het idee beter te maken en bereidt je voor op het beïnvloeden van managers later.
- Bedenk vooraf waar jouw idee later mogelijk ingepast gaat worden in de reguliere operatie en leg ook daar verbinding met verschillende mensen. Als mensen niet kunnen aanhaken omdat het te ver van hun bed is, of te plotseling voor hun neus verschijnt, zullen ze je idee niet ondersteunen. Bouw op tijd een relatie en luister naar hun vragen, ideeën en behoeften.
- Bouw vertrouwen en help anderen zonder iets terug te vragen. Het is belangrijk dat je een reputatie hebt van iemand die zaken gedaan krijgt, en bewijs dat door belangrijke stakeholders iets te doen of regelen waar hij of zij enorm mee geholpen is. Weet wat je talenten zijn en hoe je anderen daarmee zou kunnen helpen.
- Het is dan wel jouw idee, maar het moet eigenlijk zo snel mogelijk een idee worden dat gedeeld wordt door velen. Meerdere mensen mogen zich eigenaar voelen, want daarmee wordt de kans van slagen aanzienlijk verhoogd. Vanaf het begin moet je beseffen dat het niet om jou draait. Natuurlijk is het leuk als jouw innovatie uiteindelijk tot promotie leidt, maar als mensen ruiken dat je er enkel voor jezelf in zit, zal niemand je idee ondersteunen. Maak anderen belangrijker dan jezelf, dat is pas leiderschap.
Implementatie is waar het om draait, intrapreneur! Men zegt wel eens, een idee is slechts zo goed als de uitvoering. Met deze tips ben je ieder geval goed op weg de kunst van implementatie te beheersen. In het volgende artikel gaan we dieper in op 3 andere cruciale elementen. En noteer de Intrapreneurs Meetup van 9 oktober alvast in je agenda. Heb je in de tussentijd een vraag of wil je even sparren, stuur me gerust een emailtje: hans@sa.am.
PS. de zomertijd is niet voor niks komkommertijd. Of je nu ergens op een strand ligt, of geniet van de rust op kantoor, het is de prima tijd om je business case te versterken of te bedenken hoe je je invloedssfeer uitbreidt. Binnenkort meer!
Hans Balmaekers | Founder sa.am