image

Natuurlijk ben ik allereerst erg benieuwd naar jouw score op de test naar jouw “intrapreneurial DNA". Zie je kansen voor nieuwe producten of betere diensten, of zou je heel graag de manier van werken binnen je organisatie veranderen?

Dat is in essentie wat een intrapreneur doet. We bespraken in ons vorig artikel wat “intrapreneurship" is, en waarom het voor jou belangrijk is om jezelf als intrapreneur te beschouwen. Niet alleen om tot aansprekende resultaten te komen in je huidige job, maar ook (en vooral) voor je carriere in het algemeen. Je zal vast niet verwachten je hele leven bij dezelfde organisatie te blijven werken, en juist daarom zijn die intrapreneurial skills zo belangrijk – je kunt ze overal inzetten. Zelfs als entrepreneur, mocht je die stap later gaan zetten (veel succesvolle ondernemers kregen hun “eureka-idee" terwijl ze nog voor een organisatie werkten, die echter geen brood zagen in dat idee!).

Maar uiteindelijk is dat slechts één zijde van de welbekende medaille. Sommigen vergelijken een job wel eens met een huwelijk: je moet er hard voor werken, en “de liefde" moet van beide kanten komen. Als jij enkel doet waar je zelf zin in hebt of wat je zelf belangrijk vindt, loopt het meestal spaak. Hoe zit dat dan met intrapreneurship? Zitten bedrijven te wachten op medewerkers die niet altijd en precies binnen de lijntjes kleuren?

Het simpele antwoord: ja.
Het iets minder simpele antwoord: ja, maar het gaat nog niet zo gemakkelijk.

Innovatie: de sleutel tot succes?

Laat ik het toelichten. Gevraagd naar het allerbelangrijkste doel voor 2014, antwoordden enkele honderden CEO's van Fortune 500-bedrijven “innovatie van producten en diensten", omdat ze verwachten dat deze innovatie tot de snelste en grootste groei van hun bedrijfsresultaten zal leiden.

Innovatie is dus cruciaal voor organisaties. Het is inmiddels een cliché maar toch; de wereld verandert en de snelheid van verandering gaat omhoog. Nieuwe afzetmarkten, consumenten die andere zaken verwachten van producten en bedrijven, het internet en allerhande technologieën die traditionele bedrijfstakken in een mum van tijd op z'n kop zetten. Ik kan er uren over vertellen, maar je snapt 'm: wil je als organisatie succesvol zijn en blijven, dan moet je kunnen omgaan met meer en snellere verandering. Daar plakken we dan vervolgens maar het label “innovatie" op; een soort van container waarin alles dat met verandering en nieuwe dingen te maken heeft.

Het belang van innovatie is dus kraakhelder. En dat is echt niet alleen voor bedrijven het geval. Ook organisaties zoals overheidsinstellingen en publieke instellingen en NGO's ontkomen er niet aan. Als burger zijn we mondiger en verwachten we een goede dienstverlening. En van NGO's verwachten we transparantie, zodat we weten dat ons geld daadwerkelijk goed wordt besteed.

Wat daarin nog meespeelt is dat de traditionele grens tussen organisaties vervaagt. Grote multinationals zoals Unilever, DSM en Vodafone hebben de laatste jaren hun focus verlegd van enkel “profits" naar “people, planet & profit": ze willen winst maken, uiteraard, maar wel op een duurzame manier en ook het liefst met een sociale impact: producten die het leven beter maken voor mensen die eerder niet konden profiteren van de groeiende welvaart. Bedrijven en publieke instellingen vormen steeds vaker partnerships om zo effectief mogelijk, en met een focus op het creëren van echte 'waarde' voor alle partijen, concrete problemen voor grote groepen mensen aan te pakken. En dat gaat never nooit niet lukken zonder een enorme dosis innovatie.

Ideeën komen van medewerkers

Terug naar die groep CEO's, die aangaf “innovatie" als meest belangrijke manier te zien om het bedrijfsresultaat te laten groeien. Weet je wat ze in hetzelfde onderzoek ook aangaven?

Ze hebben eigenlijk geen idee hoe ze die innovatie dan moeten bereiken. De meeste bedrijven hebben wel innovatieprocessen en –systemen, soms zelfs aparte innovatie-centers in huis, maar weten niet of deze doen wat ze beloven. Voor innovatie zijn deze zaken onmisbaar, maar op zichzelf leiden ze nooit tot resultaat. Waarom?

Uiteindelijk draait het bij innovatie om mensen. Mensen die door dagelijks contact met klanten precies weten waar de klant behoefte aan heeft. Mensen die een passie hebben voor het werk dat ze doen, en onder de douche een idee krijgen voor een nieuwe manier van werken. Mensen die gezamenlijk in een visie of doel geloven, en hoe dan ook hun weg naar dat doel willen vinden. Steeds meer bedrijven realiseren zich dat zij eigenlijk vooral moeten zorgen voor een omgeving waarin hun mensen, hun medewerkers, kunnen floreren en hun ideeën in teams tot concrete resultaten kunnen omzetten. Voila, dat is intrapreneurship vanuit het organisatieperspectief.

Voorbeelden? Alacatel-Lucent heeft jarenlang interne “bootcamps" georganiseerd, waarin medewerkers hun ideeën konden pitchen en uiteindelijk werden de winnende ideeën beloond met tijd, ruimte en geld om uitgevoerd te worden. We kennen allemaal de 20%-regel binnen Google: medewerkers mochten een vijfde van hun tijd besteden om allerlei dingen te verzinnen. Veel Google producten zijn hieruit voortgekomen. Je vindt overigens nog veel meer voorbeelden op onze Intrapreneurs Blog.

Kleur zowel binnen als buiten de lijntjes

Ik heb een aantal CEO's van Nederlandse multinationals gevraagd welke rol in innovatie zij zien voor hun mensen. Ze geven aan dat ze heel graag zien dat verandering en innovatie van binnenuit komt, dus door hun mensen worden vormgegeven. Maar ze wijzen er ook op dat 'de business' gewoon doordraait: ieder kwartaal moet aan de aandeelhouders het resultaat gerapporteerd worden, en het is de bedoeling dat dit plaatje er steeds beter uitziet.

Ja, deze CEO's weten dat intrapreneurship – innovatie en verandering van binnenuit – van cruciaal belang is voor hun organisatie. Maar, “we kunnen niet iedereen buiten de lijntjes laten kleuren en laten werken aan innovatie voor de toekomst, want wie zorgt dan voor het grote stuk 'binnen de lijntjes', de bedrijfsresultaten van vandaag?".

Deze zorg is terecht, maar tegelijkertijd misschien ook wel overbodig. Alle intrapreneurs die vertellen over hun successen en de obstakels die ze tegenkwamen (als onderdeel van de Intrapreneurs Challenge), zijn het hierover eens: zorg er altijd voor dat je echte baan niet lijdt onder je intrapreneurial side-project (zo lang je nog geen officiële status of positie hebt weten te bemachtigen).

Echte intrapreneurs zijn goede of zelfs zeer goede 'performers'; zijn in staat aansprekende resultaten te halen omdat ze goed ontwikkelde people skills hebben. Lees: ze kleuren in voldoende mate en met goede kwaliteit binnen de lijntjes, en daarmee creëren ze de vrijheid om ook buiten te lijntjes te kleuren.

Daar ligt dus een mooie kans, Young Prozzz Intrapreneurs! Laten wij het als ons doel zien om zowel binnen als buiten de lijntjes te kleuren. Innovatie door intrapreneurs is cruciaal voor bedrijven, dat is wel duidelijk. Maar het is niet altijd even makkelijk om je rol als intrapreneur vorm te geven en je weg te vinden – daarom deze serie artikels. In het volgende artikel bespreken we de eigenschappen van de beste leiders, innovators en ondernemers en hoe jij daar van kan leren, en daarna zoomen we in op de stappen die je kunt nemen om een succesvolle intrapreneur te zijn. Tot de volgende keer!

Hans Balmaekers | Founder sa.am

image