Als ambitieuze Young Professional zal je dit vast wel eens meegemaakt hebben. Je hebt een idee voor een nieuwe manier van werken of slimmere aanpak om doelstellingen te bereiken, maar je krijgt als reactie “zo doen we dat hier niet". Of, je hoort van klanten dat ze iets belangrijks missen in het aanbod van je bedrijf, maar als je met een voorstel komt, wordt het door je manager van tafel geveegd: niet relevant.
Komt het je bekend voor? Heb je wel eens het gevoel dat je meer kan met je talenten dan wat in je functieomschrijving staat? Zou jij wel eens even een paar weken de baas willen zijn en laten zien wat je in huis hebt? Lees dan vooral door – wij hebben een interessante uitdaging voor je.
Waarom intrapreneurship voor jou belangrijk is
Al eerder is op deze blog geschreven over intrapreneurs. Vrij vertaald verwijst intrapreneurship naar ondernemerschap binnen een bestaande organisatie. Soms merk je hier een tegenstelling. Sommige (grote) organisaties kunnen van de ene kant nog bureaucratisch of in ieder geval log zijn, met vaak een sterke cultuur gevormd door het oude leiderschapsmodel van “command and control" (dat in eerdere tijden heus zijn waarde had), maar aan de andere kant zien zij zich geconfronteerd met een wereld die blijvend veranderd is.
Veel managers weten dat hun organisatie sneller moet kunnen inspelen op deze veranderingen, en wijzen daarom “innovatie" aan als hoogste prioriteit voor de komende jaren. Echter, dan blijkt dat dezelfde manager dit niet in de praktijk weet om te zetten.
Welnu, daar is een rol weggelegd voor jou, beste Young Professional. Als generatie worden wij wel eens de 'ondernemende' generatie genoemd. En de 'altijd verbonden'-generatie. Een generatie met oog voor 'duurzaamheid' en 'echte waarde'.
Toeval of niet, maar dat is precies wat bedrijven nodig hebben om te innoveren. En ja, het is mede aan jou om die innovatie vorm te geven. Als (tromgeroffel...) intrapreneur, jawel.
Iemand die zorgt voor verandering en vernieuwing, van binnenuit de organisatie. Iemand die het voor elkaar krijgt mensen te laten samenwerken aan iets nieuws. Iemand die een idee weet om te zetten in daadwerkelijk gerealiseerde waarde voor het bedrijf (en misschien zelfs wel breder, zoals 'social intrapreneurs' doen).
Hoe jij kan groeien tot een succesvolle intrapreneur
Ja maar, hoe word ik dan een intrapreneur – zeg je? Als je eerst eens wil toetsen of er een spoortje intrapreneurship in je DNA zit, helemaal beneden vind je een link naar een kort assessment waar een score uitrolt van maximaal 110 punten. Hoe hoger jouw score, hoe sterker je intrapreneurial mindset.
Maar of het nu wel of niet in je bloed zit, ik ga je helpen om jezelf te ontwikkelen tot intrapreneur. Een leuke uitdaging voor je, denk je niet?
Iedere maand kun je op deze blog twee nieuwe artikels lezen (tien in totaal) waarin je onder andere ontdekt:
- wat intrapreneurship is en waarom het ook voor bedrijven erg belangrijk is
- de eigenschappen van successvolle innovators en wat jij van hen kan leren
- welke cruciale vaardigheden en mindsets intrapreneurs goed ontwikkeld hebben (bijvoorbeeld storytelling, doorzettingsvermogen, de kunst van het beïnvloeden en het maken van een business case)
- hoe je daadwerkelijk resultaten haalt en waardering oogst door je idee op de juiste manier te implementeren
Voor nu is de allerbelangrijkste tip: blijf komen met je ideeen en blijf kansen zien. Niet alles wat je bedenkt zal raak zijn, maar laat je niet ontmoedigen door grommende collega's, formele procedures of onverschillige managers.
Zelfs als je denkt, dat intrapreneurship zal wel niks voor mij zijn, nodig ik je uit de artikels te lezen en als het even kan toe te passen. Want uiteindelijk kenmerkt een succesvolle intrapreneur zich door zaken die we eigenlijk allemaal wel willen...
Bijvoorbeeld, werk doen waar je een passie voor voelt en waar je echt in gelooft. In staat zijn mensen mee te krijgen voor een idee, en een project te leiden van begin tot eind. Waardering krijgen voor de resultaten die je boekt, en mede daardoor een grote betrokkenheid voelen bij de organisatie en je collega's. Creatief omgaan met tegenslag en altijd weer nieuwe mogelijkheden zien om toch je droom waar te maken.
Sterker nog, deze eigenschappen zou iedere Young Professional wel mogen ontwikkelen. Het zijn namelijk vaardigheden en mindsets die je nodig hebt om in deze tijd succesvol te zijn, of je dat nu doet als medewerker bij je huidige organisatie, of als je naar een andere baan aan het zoeken bent, of als je eigenlijk liever voor jezelf begint.
Klaar om te starten?
Als intrapreneur probeer je iets te bereiken waar je echt in gelooft, en dat levert voldoening. Zou toch mooi zijn als jij jezelf (stiekem) tot een inspirerende intrapreneur zou kunnen omtoveren, niet? Ga mee op ontdekkingsreis de komende maanden en check deze blog steeds voor de volgende stap. In het volgende artikel bespreken we waarom intrapreneurship juist voor bedrijven in deze tijden een effectieve manier kan zijn voor innovatie en groei. Dus eigenlijk heeft je organisatie je keihard nodig, let maar eens op.
Mocht je vragen willen stellen over intrapreneurship, je eigen ervaringen met het realiseren van verandering en vernieuwing, of hoe je jezelf als intrapreneur kan ontwikkelen, stuur me gerust een email (via hans@sa.am) en ik beantwoord ze voor je.
Voor nu, bedenk maar eens hoe het zou zijn om je beste idee daadwerkelijk te implementeren. Van alles wat je zo zou willen veranderen als je zou kunnen, wat is het belangrijkste voor jezelf, je organisatie, je klanten en misschien wel de maatschappij als geheel? Wat heb je er voor nodig om dit idee uit te voeren? Stel je eens voor dat het gelukt is – hoe zou dat voelen?
See you next time, YoungProzzz intrapreneurs!
Hans Balmaekers | Founder sa.am
PS. Als je benieuwd bent of je “het in je hebt" om een intrapreneur te zijn, doe dan eens deze korte test. Na slechts 11 vragen krijg je een score die je een goed beeld geeft van jouw intrapreneurial DNA. De test is in het Engels, maar dat zal vast geen probleem zijn. Succes, en als je wil, laat gerust je score of vragen achter als reactie op dit artikel.