Een luierservice klinkt niet meteen als een hippe en aantrekkelijke onderneming. Maar met Washot bewijzen Isabel Lambert en David Vandenbogaerde het tegendeel. Met hun concept werden zij door het publiek verkozen tot winnaar van de derde Pitch & Pizza. Het jonge duo kende een succesvolle opstart en heeft ambitieuze toekomstplannen. En zoals het echte ondernemers betaamt, zijn zij niet bang om hun handen vuil te maken.

image

Kunnen jullie kort omschrijven wat Washcot precies is?

Washcot is een luierservice die instaat voor het wassen en verhuren van katoenen luiers. Wij werken met een wekelijkse levering en ophaling aan huis. De zelf ontworpen luiers worden in onze eigen wasserij schoongemaakt met een PH-neutraal en bacterieel zuiver wasproces. Zowel particulieren als crèches en onthaalouders kunnen beroep doen op onze diensten.

Waarom zouden jonge ouders katoenen luiers van Washcot moeten gebruiken?

In de eerste plaats zijn katoenen luiers gezonder voor het kind dan wegwerpluiers. Er zitten namelijk geen chemicaliën en chloor in. Verder voelt een kind met een katoenen luier sneller aan dat het een natte of volle luier heeft, wat de zindelijkheid stimuleert.

Ook ecologisch gezien is een katoenen luier beter, want met wegwerpluiers ontstaat er veel afval. De luiers van Washcot hebben bovendien een specifieke samenstelling. De binnenkant van de luier bestaat uit bamboe en aan de buitenkant wordt er gewerkt met biologisch katoen waarbij geen verdelgingsmiddelen werden gebruikt .

Jonge ouders die zelf katoenen luiers willen aankopen moeten toch rekenen op een startinvestering en zullen heel wat tijd steken in het wassen. Het is dus veel interessanter om beroep te doen op de service van Washcot.

Hoe ontstond dan het idee van de luierservice?

Zelf hebben wij nog geen kinderen, maar wij hebben al veel ervaring met babysitten op nichtjes en neefjes. Daarbij werden wij geconfronteerd met de nadelen van wegwerpluiers, zoals het vele afval. Het concept van een diaper service komt overwaaien uit Amerika, waar katoenen luiers reeds zijn opgekomen na de Tweede Wereldoorlog. Daar werken zij nog met een oud model, grote doeken met veiligheidsspelden. Voor de Vlaamse markt hebben wij zelf een luier ontworpen die even gemakkelijk is om aan te doen als de wegwerpluier. Voor wij met Washcot zijn gestart, werkte ik (David) in de textielsector, waardoor ik reeds verschillende nuttige contacten had. En ik (Isabel) heb zes jaar ervaring opgedaan in de modesector. Zie je de link? (lacht)

image

Wat zijn de toekomstperspectieven met Washcot?

Momenteel doen wij alles nog zelf, van ophaling en levering tot het wassen. Op termijn zal dat niet meer haalbaar zijn. Wij zijn drie maanden actief en leveren al aan een tiental particulieren en een crèche. Wij bekijken nu in welke vorm wij best uitbreiden. Ofwel met de wasserij op één plaats en door te werken met verschillende verdeelpunten. Ofwel door gebruik te maken van verschillende wasserijen.

Verder streven wij naar een grotere naambekendheid, vooral in de grote steden, en willen wij van Washcot een ruimer merk maken. Onder meer door ook overbroekjes te verkopen met het logo op, net zoals bij de luiers.

Andere toekomstplannen zijn het ontwikkelen van een aangepaste luier voor ouderen en het overschakelen naar elektrische voertuigen. Wij hechten veel belang aan het ecologische aspect en doelen op een zero waste.

Hoe kunnen geïnteresseerden bij jullie terecht?

Op de website www.washcot.be kan je alle nodige informatie vinden. Wij hebben twee soorten pakketten in de aanbieding, het Cottonpakket met 80 luiers voor 22 euro per week en het Combopakket met 60 luiers voor 20 per euro week. Beide pakketten zijn inclusief levering, ophaling en wassen.

Wij bedienen momenteel Oost- en West-Vlaanderen en een deel van provincie Antwerpen. Op de website vind je een regiozoeker waar je met jouw postcode kan nagaan of wij bij jou in de buurt komen.

Bij de mensen die nog twijfelen komen wij graag eens langs om onze producten voor te stellen.

Welke tips zouden jullie geven aan jonge en toekomstige ondernemers?

  1. Doorgaan! Probeer jouw idee verder uit te werken en geef vooral niet op.
  2. Praat met verschillende mensen over jouw idee. Zo krijg je feedback die nuttig kan zijn voor de verdere ontwikkeling.
  3. Zoek partners! Alleen is maar alleen en ondersteuning komt altijd van pas.
  4. Doe mee aan pitch events zoals Pitch & Pizza! Wij hebben heel wat bijgeleerd uit de feedback die wij kregen. Ook nadien hebben wij heel wat interessante contacten kunnen leggen.

Meer informatie: www.washcot.be