Ook de tweede editie van Pitch & Pizza, georganiseerd door Young Prozzz en iMinds, was een succes. Zeven pitchers kwamen hun idee voorstellen aan ruim 100 geïnteresseerden. Tuur Lauwers, student aan PXL Hogeschool in Hasselt, was er een van. Hij werd met zijn idee 'Spoozy' verkozen door het publiek tot winnaar van Pitch & Pizza #2.

Kun je kort beschrijven wat Spoozy precies is?

Spoozy is een interactieve lepel, speciaal ontwikkeld voor baby's en peuters, die door middel van licht en geluid het eetgebeuren voor zowel het kind als de ouder aangenamer maakt. De eerste versie van de Spoozy maakt het mogelijk om een geluidje van maximaal 30 seconden op te nemen en het daarna af te spelen. De Spoozy beschikt ook over een led show van vier verschillende kleuren en is micro-USB oplaadbaar.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen? Studenten associeer je niet onmiddellijk met babyzorg.

Het originele idee was een ingeving van het moment en was lichtjes anders dan het concept nu. De initiële bedoeling was om de stem van de ouders op te nemen en af te spelen, zodat het kind ook zou eten wanneer de ouders niet aanwezig zijn. Dat idee is ondertussen ontwikkeld tot de Spoozy, waarbij je leuke geluiden van bijvoorbeeld Bumba of Nijntje kan opnemen en afspelen om de eetgebeurtenis aangenamer en vlotter te laten verlopen.

Hoe zien jullie de markt? Bestaan er reeds gelijkaardige producten?

Er worden lepels geproduceerd in vliegtuig- en treinvormen, die de eetmomenten wat amusanter maken voor de kinderen. Maar Spoozy heeft meer interactieve mogelijkheden zoals het opnemen en afspelen van geluid en de led show. Die maken van deze lepel een uniek product. Kortom, Spoozy komt met een origineler en nieuwer concept.

Wat betreft de doelgroep richt de Spoozy zich op kinderen van 0 tot en met 6 jaar. Bij de allerkleinsten kan de lepel gebruikt worden door de ouders, die het kind voeden. De peuters kunnen de lepel al zelf gebruiken bij het eten of zelfs gewoon als gadget.

De Spoozy kan dus om twee redenen worden aangekocht. Enerzijds kan Spoozy het kind helpen bij het eten, anderzijds kan het gezien worden als leuk gadget. Voor beide doelstellingen plannen we verder onderzoek te doen om het product op punt te stellen.

Waar kunnen geïnteresseerden het product kopen en tegen welke kostprijs?

De Spoozy kan momenteel voor 25 euro worden besteld via de website www.spoozy.be. Naar de toekomst toe denken wij als andere verkoopkanalen aan gespecialiseerde babywinkels en aan grootwinkels zoals bijvoorbeeld Dreamland.

Jullie zijn nog student. Wat zijn de ambities op korte termijn?

Momenteel bekijken we nog wat de mogelijkheden zijn. Wanneer we ons diploma behalen, zal er meer aandacht kunnen gaan naar de verdere ontwikkeling van Spoozy. De kans is groot dat de tweede versie volgend jaar klaar zal zijn.

We merken in ieder geval zeer veel interesse in het product. Zo kwamen we met Spoozy meermaals in pers, werden we uitgenodigd door de babybeurs en kregen we positieve reacties van tal van jonge ouders. Ook hebben we reeds een aantal bedrijfspartners. Die hadden we gezocht om het nodige startkapitaal te verzamelen in het kader van dit schoolproject.

Hoe heb je Pitch & Pizza ervaren?

Meedoen met Pitch & Pizza was een heel leuke ervaring. Het idee werd met veel enthousiasme onthaald. In eerste instantie namen we deel om te oefenen. Voor Pitch & Pizza pitchten we ook bij Start Acadamy, waar we in de finale geraakten, en op andere events. We hebben dus al een beetje ervaring met pitchen. De feedback uit het publiek bij Pitch & Pizza en de gelegenheid om te netwerken achteraf waren heel interessant.

Welke tips wil jij geven aan jonge ondernemers die nu met een business idee zitten?

1. Werk jouw idee goed uit en kom ermee naar buiten. Praat er over met verschillende mensen.

2. Als je denkt dat je een goed idee vast hebt, bouw dan zekerheid in door het te registreren bij i-DEPOT of indien mogelijk met een patent.

3. Begin er nu aan! Als je jong bent, ben je flexibel en heb je nog al jouw opties open. Dat maakt het makkelijker om te ondernemen met enig risico, want later heb je misschien meer nood aan zekerheid en stabiliteit.

4. Je moet het vooral gewoon DOEN!


Geïntereseerd in meer? De derde editie van Pitch & Pizza staat gepland op 21 mei in Gent. Klik hier voor informatie en inschrijvingen.

image