Waaraan denk je bij het horen van loopbaancoaching? Velen associëren het nog altijd met probleemsituaties, burn-out of simpelweg vastzitten in een job die je niet graag doet. Het kan in die context zeker nuttig zijn, maar mijn recente ervaring met loopbaanbegeleiding via Young Prozzz heeft me daar anders doen naar kijken.

Net zoals een atleet zich van in het begin laat coachen, hoef je als werknemer ook niet te wachten tot je in een negatieve situatie zit. Een sportcoach bekijkt de atleet vanop een afstand. Hij heeft vaak meer ervaring en kan situaties objectief beoordelen. De atleet groeit daardoor veel sneller dan wanneer hij alles alleen zou doen. Dat is exact wat loopbaancoaching kan betekenen voor een professional.

image

Neem een kijkje in mijn leven

Iets meer dan 9 jaar ben ik actief op de arbeidsmarkt. Vooral de eerste jaren deed ik veel verschillende activiteiten, van zelfstandige tot loondienst. Uiteindelijk begon mijn carrière vorm te krijgen en groeide ik door binnen de digitale sector.

Recent kwam ik in contact met loopbaancoaching via Young Prozzz. Mijn eerste gedachte was: "Ik ben gelukkig, ik heb dat niet nodig." Tot ik de vergelijking hoorde met een sportcoach.

Het besef begon te groeien dat je carrière meestal vorm krijgt door een reeks van eigen keuzes en toevalligheden. Dus misschien is er een beroep waar ik nòg gelukkiger van word. Of misschien is er een manier om sneller door te groeien binnen wat ik nu al doe.

Je betaalt 40 euro per 4 uur coaching, dankzij de loopbaancheques van de VDAB. Dat is vrijwel niets, als je het vergelijkt met het volle tarief bij de gemiddelde Vlaamse coach. Al was het maar om mijn nieuwsgierigheid te stillen, ik ging ervoor. En het heeft me opgeleverd.

Carrière nieuwe wending gegeven

Hoewel ik gelukkig was met mijn professionele situatie, heb ik tijdens de coaching toch beslist om uit loondienst te gaan. "Je bent te weinig ondernemer om een bedrijf uit de grond te stampen en te veel ondernemer om in loondienst te werken", zei mijn coach.

En hij zei dat niet zomaar. Hij baseerde zich op vragenlijsten, persoonlijkheidstesten en diepgaande gesprekken waarbij hij vooral luisterde en de juiste vragen stelde. Het klonk logisch wat hij zei. Zo logisch zelfs dat ik me begon af te vragen waarom ik dat niet zelf had ingezien.

Na de eerste 4 uur coaching heb je de keuze of je het traject wil uitbreiden naar 8 uur. Ik was zo geboeid en enthousiast door wat er naar boven kwam tijdens de tests en de gesprekken, dat ik besliste om dat tweede deel te volgen.

Een gelukkige freelancer

Ondertussen zijn we enkele weken verder. En ik voel me als een vis in het water die pas zijn vinnen ontdekt heeft.

Als freelancer binnen mijn vertrouwde vakgebied kan ik genieten van jobzekerheid met behoud van mijn vrijheid en ruimte voor eigen initiatieven en projectjen. Er is een graad van onzekerheid, maar bij mij werkt dit extra motiverend, wat zeer welkom is.

Gewoon doen

Je leert jezelf beter kennen. Je krijgt objectieve, eerlijke en soms confronterende feedback. Je verwerft diepgaand inzicht in je eigen talenten en competenties en in de match met de arbeidsmarkt.

Dus de enige vraag die je je nog kan stellen: "Waarom niet?".


- Anonieme testimonial -


Alle info over loopbaanbegeleiding voor jonge professionals: youngprozzz.com/loopbaanbegeleiding