Sociale media vormen een online evolutie die de laatste jaren exponentieel gegroeid is. Bijna iedereen heeft een profiel op Facebook, Twitter of LinkedIn. Toch moeten we ons hierbij een belangrijke vraag stellen: wat is de impact van zo'n online profiel op het sollicitatieproces? Wegen de voordelen op tegen de nadelen? Het antwoord is 'ja', op voorwaarde dat je sociale media op een juiste manier gebruikt.

De valkuilen van de sociale media

Steeds meer werkgevers gebruiken sociale media in het wervingsproces. Ze gaan hiermee actief op zoek naar potentiële werknemers of gebruiken ze eerder passief om een eerste beeld te krijgen van hun sollicitanten. Het grote probleem van sociale media is dat er slechts een relatieve controle bestaat over wat er online gepost wordt. Als je bijvoorbeeld getagd wordt in gênante foto's of filmpjes, is dit voor iedereen onmiddellijk zichtbaar. Daarnaast blijft alle informatie beschikbaar die ooit online werd geplaatst: kinderachtige mopjes en feestfoto's van jaren geleden blijven verschijnen in de zoekresultaten. Ook al zeggen al die foto's en posts misschien niets over de persoon die jij nu bent, als dit de eerste indruk is die werkgevers van jou krijgen, kan je de uitnodiging voor een sollicitatiegesprek al snel vergeten.

Een ander probleem is dat velen een account aanmaken op sociale media, maar er dan niets mee doen omwille van een gebrek aan kennis, tijd of interesse. Ook dit kan de doodsteek zijn in je jobzoektocht: een leeg of onvolledig profiel kan voor een potentiële werkgever een gebrek aan online vaardigheden uitstralen. Of nog erger, het kan een gebrek aan werkervaring uitstralen (denk bijvoorbeeld aan een leeg LinkedIn-profiel), terwijl de realiteit er misschien helemaal anders uitziet.

Sociale media kunnen dus stevig misleiden. Maar wil dat dan zeggen dat je beter op veilig speelt en geen account aanmaakt? Zeker niet. Als je sociale media op een correcte manier inzet, voorkom je misleiding en neem je een voorsprong op je concurrenten bij het solliciteren. Om hierin succesvol te zijn, zijn twee zaken cruciaal: het opstellen en onderhouden van je profiel en het interactief gebruiken van sociale media.

Een professioneel en persoonlijk profiel

Werkgevers verwachten op sociale media een totaalbeeld van jou als persoon. Zij gaan op zoek naar een individu met een bepaalde persoonlijkheid die past binnen hun bedrijfscultuur. Om hieraan te voldoen, moet je beginnen bij het begin: zoek jezelf op in Google en verwijder, in de mate van het mogelijke, informatie die je niet hoort tegen te komen. Ongeacht het sociale medium dat je gebruikt, zorg je ervoor dat je profiel of biografie altijd volledig, aantrekkelijk en up-to-date is. Vul alle relevante velden in met de meest recente informatie en zorg voor een recente, professionele foto. Gebruik je verschillende sociale media? Zorg dan voor consistentie en leg links tussen de verschillende accounts. Als je al deze zaken toepast, krijgt de werkgever een mooi en consistent totaalplaatje van jou, wat je uiteindelijk volledig zelf in de hand hebt.

Sociale media geven jou de kans om je te profileren als de geschikte werknemer. Daarvoor zijn er twee aandachtspunten bij het delen van nieuwe informatie via je account: professionaliteit en persoonlijkheid. Het delen van interessante artikels, updates en weetjes over het vakgebied waarin je actief bent, toont professionaliteit. Dit is een kans om je kennis en expertise tentoon te spreiden en professioneel en gekwalificeerd over te komen bij de werkgever. Daarnaast is ook persoonlijkheid belangrijk: door een persoonlijke en creatieve insteek in je posts, geef je een eerste indruk van jezelf als persoon. Je onderscheidt je op die manier van anderen, en dat helpt om op te vallen in de enorme hoop sollicitanten.

Als je je account op deze manier onderhoudt, zijn sociale media een behulpzame tool die jouw kennis, kwaliteiten en persoonlijkheid in de verf zetten. In een notendop, alles wat jouw potentiële werkgever over jou moet weten.

Interactiviteit en online networking

Dat totaalplaatje wat je van jezelf naar buiten brengt via sociale media, met een persoonlijke insteek, maakt deel uit van het proces van 'personal branding': jezelf promoten als 'merk', zodat jij overkomt als een aantrekkelijke werknemer. Naast dit aspect van personal branding, zit de grote kracht van sociale media in de interactiviteit. Afhankelijk van het sociale medium worden er diverse mogelijkheden aangeboden om in interactie te treden met andere gebruikers: via groepen, vermeldingen, chats die verlopen via bepaalde hashtags, enzovoort. Als je nog geen erg uitgebreid contactennetwerk hebt, kan je je dus gemakkelijk aansluiten bij verschillende groepen, communities of chats die handelen over onderwerpen die in de lijn van jouw vakgebied of interesseveld liggen.

Door op die manier in interactie te treden en deel te nemen aan relevante discussies, kom je in contact met mensen uit jouw vakgebied. Dit is dus de uitgelezen kans om je netwerk uit te breiden met mensen die jou kunnen helpen in je carrière. Dit heeft een belangrijke implicatie: werkgevers zoeken en vinden dan wel hun werknemers online, maar dit kan dus ook andersom gelden.

Een boost voor je carrière? Go social!

Uit dit alles kunnen we concluderen dat er een aantal gevaren verbonden zijn aan het gebruik van sociale media, maar dat we die gevaren zelf al in grote mate kunnen voorkomen door een professioneel en persoonlijk profiel op te stellen, en daarnaast regelmatig Google te monitoren om te zien of er geen ongewenste informatie te vinden is. Daarbovenop geven sociale media je het enorme voordeel dat je er gemakkelijk de eerste contacten kan leggen binnen jouw sector, iets wat zeker zal helpen bij de zoektocht naar een job.

Sociale media vragen tijd en energie, maar ze zijn haast niet meer weg te denken uit het digitale landschap. Wanneer je ze slim inzet, bieden ze vast en zeker een extra boost voor je carrière!