image

Als je er tussen uit wil springen en op sollicitatiegesprek wil komen is een cv passé. We leven toch in een wereld met zoveel technologische mogelijkheden, dus waarom zou je je beperken tot papier/Word-documenten als er zoveel andere gratis tools zijn?

Daarbij, in een kort artikel van Seth Godin, wordt aangehaald dat als je goed bent, dat je dan niet wordt aangenomen door je cv in te sturen, maar eerder doordat je werk voor zich spreekt.

Nu zijn we niet allemaal Steve Jobs, die een wereldwijde reputatie heeft om op te teren, maar je kan nog altijd je werk opsturen en aan je personal branding werken, om zo een continue aanvulling of alternatief te hebben voor dat typisch grijze muis cv.

Want ik roep je zeker niet op tot een rituele verbranding van je cv, het is nog steeds dé nummer 1 tool die recruiters gebruiken om het kaf van het koren te scheiden. Maar wat ik wel zeg, is dat je deze stap kan vergemakkelijken of zelfs overslaan!

Cv's worden gescand (niet gelezen!) op keywords i.v.m. competenties (door ervaring, studie etc.), om vervolgens een gesprek te houden over die competenties, de persoon erachter en hoe dit alles zou passen binnen het bedrijf en de job.

Als jij je competenties en persoonlijkheid al kan tonen door een andere tool dan een cv, is die cv gewoon een formaliteit geworden i.p.v. dat cruciale documentje dat wellicht verloren gaat tussen de 199 andere cv's.

VOORDELEN:

 1. Aandachtstrekker
  Of het nu om een spontane of gewone sollicitatie gaat, je trekt de aandacht en hebt al een stapje voor op de rest.
 2. Bevestiging én aanvulling van cv:
  De competenties waar recruiters naar zoeken kan je bevestigen door ze in je werk te gebruiken (bijvoorbeeld creativiteit en oog voor detail, door een grafisch gedetailleerde voorstelling van je meest relevante ervaring zoals een infographic over je stage). Ook is dit de uitgelezen kans om je cv aan te vullen door competenties die niet een prioriteit waren in de vacature, maar wel een mooie aanvulling kunnen zijn of gewoon jouw persoonlijkheid laten zien.
 3. Personal branding:
  Het kan nooit kwaad om een online portfolio te maken, ook al ben je niet op zoek naar een job. Het toont waar je mee bezig bent en helpt jouw personal brand alleen maar verder. Je weet nooit wanneer iemand jouw werk opmerkt die je binnen een jaar misschien een betere job aanbiedt.

Helaas zijn we nog niet zover dat de cv vervangen wordt, maar jij kan wel onderstaande alternatieven gebruiken, of in dit artikel wat inspiratie opdoen om via persoonlijkheidstesten jezelf te profileren.

ALTERNATIEVEN

Alles kan! Je kan een stopmotionvideo maken waarin je jouw passie en ambities uitlegt, een interactief online boek, mini rpg , e-magazine maken. Deze zijn trouwens allemaal gratis!

Hier is een persoonlijk voorbeeld.

Voor artistieke functies is dit uiteraard ideaal om als (deel)portfolio te gebruiken en als het ware een 'sample' of preview van jouw profiel te tonen. Maar voor de niet grafisch-ontwerpers onder ons, kan een simpele tekst in een online interactive omgeving voor het gewenste wow-effect zorgen en de nieuwsgierigheid van menig recruiter kietelen.

Nog niet overtuigd? Behalve eventuele technische kennis of andere hard skills (bv. schrijven, interessant voor PR en MarCom functies), toont dit ook twee belangrijke elementen:

 1. Moeite en motivatie:
  Iedereen vermeldt in zijn motivatiebrief hoe ambitieus, gemotiveerd, gepassioneerd ze zijn. Maar talk is cheap. Een alternatieve cv of aanvulling vereist tijd, toewijding en dus oprechte motivatie voor die specifieke job bij dat bedrijf.
 2. Creativiteit:
  Creativiteit is de basis van overleving - survival of the fittest, zoals een jongetje uit Engeland ooit zei. Ook al ben je niet actief of niet op zoek in de typische creatieve sectoren, creativiteit hangt samen met probleemoplossend denken. En in principe zijn alle jobs gebaseerd op problemen die opgelost moeten worden: van taken die uitgevoerd moeten worden, verbeterd worden of, nieuwe ideëen die nodig zijn.

TOCH JE CV PIMPEN?

Groot gelijk!

Een volledig vernieuwende aanpak kan je helaas niet bij elke sollicitatie doen. Vaak het cv is nog steeds een verplichting. Maar dit wil niet zeggen dat je een saaie chronologische opsomming van je ervaring moet maken, gebruik deze layouts of zoek naar gratis word templates. Good luck and have fun!

Sofie

Sofie Kokelenberg | Inspiration and Innovation Facilitator

image