Heb je er wel eens over nagedacht dat je van die tientallen of honderden Facebookpagina's die je leuk vindt, amper updates te zien krijgt? Uiteraard wil je niet overspoeld worden door irrelevante wist-je-datjes, maar van een aantal pagina's wil je misschien echt wel op de hoogte blijven. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijf waar je graag zou werken of je favoriete winkel die regelmatig tijdelijke promoties houdt. Misschien like je ook de Young Prozzz pagina, maar ben je zeker dat je nog geen enkele interessante activiteit bent misgelopen? Schakel daarom paginameldingen in om geen enkele update te missen van jouw favoriete pagina's.

image

Paginaberichten krijgen weinig kans op jouw timeline.

Een pagina liken op Facebook is slechts een kleine inspanning: met één klik op de 'vind-ik-leuk'-knop ontvangen we dagelijks de meest recente updates van onze favoriete pagina's. Althans, dat denken we toch. Jouw nieuwsoverzicht toont immers lang niet alle paginaberichten. Facebook hanteert het zogenaamde 'Edgerank'-algoritme om te bepalen welke updates er worden getoond en welke niet. Een aantal factoren die daarbij belangrijk zijn:

  • De hoeveelheid interactie met de pagina: hoe vaak heb jij berichten van de pagina geliket, gedeeld, of er op gereageerd?
  • Het tijdstip waarop er wordt gepost : recente updates krijgen voorrang in de newsfeed.
  • Het gewicht van een update: hoe meer likes en reacties een bericht krijgt, hoe hoger de plaats in de rangorde.

Het algoritme is echter zeer streng voor pagina's, waardoor die berichten steeds minder kans krijgen op jouw timeline. Hierdoor word jij gespaard van een overdaad aan informatie, maar tezelfdertijd mis je heel wat berichten die misschien net heel nuttig zijn.

Waarom doet Facebook dat toch?

Officieel: om bedrijven te stimuleren interessante content te brengen en maximaal de interactie op te zoeken met hun publiek.
Officieus: geld. Als pagina's er zeker van willen zijn dat hun bericht wordt gezien, kunnen ze kiezen voor een gesponsord, en dus betalend, bericht.
Dit is zeker geen aanklacht aan het adres van Facebook, want het is slim bekeken en iedereen moet nu eenmaal overleven. Doel van dit artikel is wel om jou te informeren, zodat jij Facebook slim kan inzetten om op de hoogte te blijven van zaken die wel van belang zijn, voor jouw carrière of privé.

Tell me, what should I do!

Om op de hoogte te blijven van jouw favoriete pagina, zijn er twee opties. Eén. Je kan maniakaal alle updates van de pagina liken, sharen en becommentariëren. Twee. Je kan eenvoudig aanvinken dat je meldingen wenst te ontvangen van die specifieke pagina.

Wens je bijvoorbeeld via Facebook op de hoogte te blijven van de Young Prozzz activiteiten? Dat kan in slechts 3 stappen:

  1. Log in op Facebook, surf naar de Facebookpagina en like deze, indien dit nog niet is gebeurd.
  2. Zweef nu met de muis over de 'vind-ik-leuk'-knop, zodat het menu verschijnt.
  3. Klik hier op 'Meldingen ontvangen', zodat het vinkje aan staat.

image

Wanneer de pagina een nieuw bericht post, ontvang je vanaf nu een melding, rechts bovenaan bij het wereldbolicoontje. Ga dus snel naar onze Facebookpagina, activeer de meldingen en blijf steeds op de hoogte van activiteiten en acties voor jonge professionals!