Rianto Delrue een jonge folkrock artiest van 24 jaar uit Gent. Hij begon zijn muzikale reis in 2006 op 15-jarige leeftijd. Dat jaar won hij in de categorie Muziek van de Kunstbende en kaapte hij de prijs voor jonge beloften weg op Theater aan Zee. In maart 2013 verscheen zijn eerste EP "An Awful Lot of Hearts". Vandaag heeft Rianto een hele resem nieuwe nummers in de wacht staan. Met behulp van crowdfunding verzamelt hij het nodige geld om zijn eerste album op het grote publiek los te laten.

Waarom heb je voor crowdfunding gekozen?

Ik heb tientallen nummers klaar die ik op dit moment enkel live speel. Er bestaan nog geen kwalitatieve opnames van, wat uiteraard jammer is voor zowel mij als voor de fans. De bedoeling is om met die nummers een eerste full album op te nemen. De optredens die ik op dit moment doe, brengen echter onvoldoende geld in het laatje om dit te financieren, dus heb ik besloten om een crowdfundingcampagne op poten te zetten. De trouwe muziekliefhebbers kunnen nu al het album aankopen en met dat geld kan ik het uiteindelijk opnemen. Crowdfunding is ook de perfecte weg om meer mensen bekend te maken met mijn muziek.

Waarom heb je gekozen voor het platform World of Crowdfunding?

Ik heb verschillende platformen tegen elkaar afgewogen. Initieel dacht ik aan een internationaal platform, omdat je dan een groter publiek bereikt. Uiteindelijk heb ik voor een Belgisch platform gekozen. Een aantal bevriende artiesten hebben langs die weg al succesvolle campagnes achter de rug. Een voordeel van een Belgisch platform is dat je een rechtstreekse contactpersoon hebt. Daarbij kan je terecht als je vragen hebt. Het is dus iets persoonlijker dan een internationaal platform.

Een ander voordeel van World of Crowdfunding is dat het met flexibele funding werkt. Al het ingezamelde geld komt sowieso bij jou terecht, ook al bereik je het doel niet. Voor mij is dat een belangrijk gegeven, aangezien ik mijn album ook opneem wanneer ik mijn doel niet haal. Ik doe dan zelf een extra investering.

Een laatste voordeel: bij World of Crowdfunding kan je campagnetermijn langer zetten dan op internationale platformen zoals Kickstarter en Indiegogo. Daar is de campagneduur beperkt tot 60 dagen. Deze langere looptijd is voor mij handig, aangezien ik tijdens die periode heel wat optredens doe om mijn crowdfundingcampagne te promoten.

Hoe pak je de campagne aan?

Ter voorbereiding heb ik eerst een eigen website gemaakt. Mijn muziek stond wel op vi.be en reverbnation, maar een eigen website helpt om de campagne professioneel te laten ogen. Ook zorgt het voor een centralisatie van mijn muziek. Zelf ben ik nogal chaotisch en mijn muziek was over verschillende platformen verspreid.

Wat de campagne zelf betreft, heb ik mijn bestaande fans op de hoogte gebracht, zowel persoonlijk als via Facebook. Daarnaast probeer ik ook tijdens concerten mijn campagne zoveel mogelijk te promoten. Ook heb ik enkele video's opgenomen met bevriende artiesten die een nummer van mij coveren.

Welke doelstelling heb je vooropgesteld?

In de eerste plaats is het doel om 3000 euro bij elkaar te halen. Dat is zeker nodig om een plaat op te nemen en professioneel te laten mixen. Hoe meer geld we binnenhalen, hoe kwalitatiever dit kan. Er kan dan worden geïnvesteerd in zaken zoals een goede studio en producer.

Als de doelstelling niet behaald wordt, maak ik toch het album. Ik leg dan zelf het nodige geld uit eigen zak bij. Ik moet dan misschien voor een iets minder kwalitatieve oplossing kiezen, wat jammer zou zijn, omdat de nummers dan minder goed tot hun recht komen.

Zit je momenteel op schema met de campagne?

De campagne kende een relatief snelle start, waardoor ik gemerkt heb dat de bestaande fans echt wel geïnteresseerd zijn om mijn nummers op plaat te hebben. Nu deze fans al hun bijdrage geleverd hebben, ben ik op het punt gekomen dat ik een nieuw publiek moet aanspreken dat mij nog niet kent. De inkomsten zijn dus wat aan het stagneren, en een laatste impuls is nodig om de doelstelling alsnog te halen. Met twee derde van de looptijd achter de rug is er momenteel 1300 euro opgehaald.

Zie je nog hindernissen?

Zelf heb ik nog geen kwalitatief beeldmateriaal van mijn eigen optredens dat ik kan gebruiken tijdens de campagne. Beeldmateriaal is op zich gemakkelijk op te nemen, maar de audio is meestal niet kwalitatief genoeg om de nummers volledig tot hun recht te laten komen.

Een andere beperking is dat World of Crowdfunding een nationaal platform is. Het publiek dat we kunnen aanspreken, is dus relatief beperkt vergeleken met een internationaal platform.

Mocht je de campagne opnieuw starten, zou je dan bepaalde zaken anders aanpakken?

Ik zou de video's met de andere artiesten die mijn nummers coveren verder uitbreiden en op voorhand opnemen. Hoewel de video's die verschenen zijn eerder spontaan zijn ontstaan, komt er toch wat bij kijken. Er dient een nummer te worden gekozen en te worden ingeoefend, er moet een moment worden gevonden om op te nemen en achteraf worden de video's nog bewerkt. Het heeft daarom een tijdje geduurd voordat ik het eerste covernummer kon delen.

Ook was het handig geweest om op voorhand wat meer en beter klank- en beeldmateriaal te hebben van mijn eigen nummers. Daar draait het uiteindelijk allemaal om.

Wat is de volgende stap eenmaal de campagne afgelopen is?

De campagne loopt af binnen een 20-tal dagen. In de periode december-januari ga ik op tournee met twee bevriende artiesten, maar eind januari vlieg ik er volledig in en start ik met de voorbereiding van de opnames.

De crowdfundingcampagne van Rianto Delrue loopt nog tot en met 15 december. Interesse in zijn muziek? Klik hier voor de crowdfundingcampagne of bezoek zijn website www.riantodelrue.com.

Wil je Rianto live aan het werk zien? Dan kan op woensdag 9 december in Café De Loge, Gent. Meer info.