Crowdfunding is een alternatieve manier die helpt om jouw project te financieren. Via een crowdfundingplatform storten mensen geld als ze zich tot jouw concept aangesproken voelen. In een crowdfundingcampagne kruipt heel wat werk, en details kunnen jouw project kraken of maken.

Om een beeld te schetsen hoe je zo'n campagne het best aanpakt, geven we de komende weken tips van mensen die zelf een crowdfundingcampagne op poten hebben gezet. Deze week vertelt Dries over 'Deer Lord!'.

Wat is 'Deer Lord!'?

Dries: "Deer Lord! is een spel dat ik samen met Dennis ontworpen heb. Het is een compact kaartspel en is geschikt voor mensen die houden van manipuleren, verwarring zaaien en anderen om de tuin leiden. De focus ligt voornamelijk op plezier maken en niet zozeer op het strategische aspect.

Tijdens het spel krijgt iedereen een aantal kaarten en voer je de opdrachten uit die op jouw kaarten staan. De bedoeling is om dit te doen zonder dat anderen doorhebben dat je 'iets doet' omwille van een kaart. Je probeert dus niet betrapt te worden terwijl je jezelf een compliment geeft, je hoofd op de tafel slaat, een verhaal verzint of 1 van de andere259 opdrachten uitvoert. Wanneer je vermoedt dat iemandiets doet omwille van een kaart in zijn hand, roep je "DEER LORD!". De winnaar is degene die als eerste geen kaarten in zijn hand meer heeft.".

Waarom hebben jullie voor crowdfunding gekozen?

Dries: "Ons kaartspel is uitgebreid en bestaat uit enorm veel unieke kaartjes. Er moet dus veel geproduceerd worden. In een kleine oplage komt dit veel duurder uit dan in een grote, maar om in groten getale te produceren hadden we niet het geld ter beschikking. Crowdfunding leek ons dan de geschikte manier om het benodigde kapitaal te vergaren.

Ook wisten we zelf dat we een goed concept hadden, maar door crowdfunding kan je echt zien of er werkelijk vraag naar is.".

Waarom hebben jullie gekozen voor het platform "Kickstarter"?

Dries: "Onze ambitie was om internationaal te gaan, dus Belgische alternatieven waren geen optie. Daar bereik je namelijk lang niet zoveel mensen mee als met internationale crowdfundingplatformen. We besloten twee van de grootste platformen tegen elkaar af te wegen, namelijk 'Indiegogo' en 'Kickstarter'.

Indiegogo heeft als voordeel dat je al het geld dat je inzamelt ook daadwerkelijk krijgt. We hebben echter voor Kickstarter gekozen omdat we vinden dat ons product daar meer thuishoort. Het is een iets grotere en succesvollere site, waar het percentage geslaagde projecten hoger ligt en waar je veel mensen bereikt. Waar Indiegogo heel geschikt is voor charitycampagnes, is Kickstarter volgens ons de beste site voor als je een product wil ontwikkelen.".

Hoe pak je de campagne aan?

Dries: "Het eerste half jaar bestond voornamelijk uit testen hoe we ons product zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen. Daarna zijn we begonnen met een website te maken, alsook een online pdf-versie van Deer Lord!. Deze konden mensen gratis downloaden om te testen of het spel iets voor hen is. Wel vroegen we om hun e-mailadres op te geven. Op die manier bekwamen we 400 e-mailadressen. Deze gebruikten we om uitbreidingen en vragen door te sturen, informatie die we gebruikten om ons product verder te optimaliseren. Ook hebben we gekeken naar andere soortgelijke campagnes die al dan niet succesvol waren. We hebben dus

enorm veel tijd gestoken in hoe we een ptimaal product kunnen voorschotelen en hoe we dit het best aan de man kunnen brengen.

Daarna was het tijd om de crowdfundingcampagne zelf aan te vatten. De eerste twee dagen zijn hierbij heel belangrijk. Als je het dan goed doet, kan je namelijk op de voorpagina van Kickstarter verschijnen. We zijn all-in gegaan op de communicatie en hebben het geluk gehad dat dat bij ons het geval was. Verder is crowdfunding een fulltime job, aangezien je constant bezig bent met je pagina te delen en je product te promoten.".

Welke doelstelling hebben jullie vooropgesteld? Ga je dit halen?

Dries: "Als doel hadden we vooropgesteld om tegen 3 december 10 000 euro in te zamelen. Onze campagne verloopt zeer goed aangezien we op dit moment al aan 23 000 euro zitten.

Ons initieel doel is bereikt, maar dat betekent niet dat onze campagne hier eindigt. Eenmaal je doel bereikt is, kan je stretch goals opstellen. Bij elk behaald stretch goal krijgt iedereen iets extra van ons, zoals stickers, merchandise of een uitgebreidere box. Deze extra's zijn uniek en zijn enkel voor de crowdfundingcampagne. Doneren is dus de boodschap!

Hoe meer we inzamelen, hoe meer exemplaren we kunnen produceren. De productieprijs per eenheid neemt af, waardoor we Deer Lord! nog beter kunnen maken en de persoon die het spel koopt meer waarde voor zijn geld kunnen bieden.".

Zien jullie nog hindernissen?

Dries: "De Belgische wetgeving is vaag en onduidelijk over crowdfunding. Niemand weet precies hoe de vork in de steel zit. We hebben bijvoorbeeld nog totaal geen idee hoeveel belastingen we op het ingezamelde geld moeten betalen.

Ook hopen we dat iedereen zijn werk doet en er niets mis loopt in de verschillende stappen van de productie.".

Hebben jullie al zaken aangepast?

Dries: "Ons aanvankelijk idee was om Deer Lord! in een tweede taal uit te brengen als de campagne succesvol bleek te zijn. We zijn hier echter op teruggekomen en hebben beslist om de kwaliteit van het product te verbeteren in plaats van op een tweede taal in te zetten.".

Moesten jullie nu de campagne opnieuw starten, zouden jullie dan bepaalde zaken anders aanpakken?

Dries: "De campagne overtreft onze stoutste verwachtingen, dus we kunnen niet meteen iets bedenken. Alles loopt op wieltjes en we zijn heel tevreden over de samenwerking met Kickstarter.".

Wat is de volgende stap eenmaal de crowdfundingcampagne afgelopen is?

"Eenmaal de campagne volledig afgerond is, is het de bedoeling om een vennootschap op te richten en Deer Lord! in de handel te proberen krijgen. Hierbij denken we in de eerste plaats aan het oprichten van een webshop en het smeden van samenwerkingen. Ook willen we inzetten op meer uitbreidingen en talen.".


De crowdfundingcampagne van 'Deer Lord!' loopt nog tot en met 3 december.
Interesse in hun amusante kaartspel? Je kan hen vinden op Kickstarter door hier te klikken.