Het gebruik van technologie in het onderwijs groeit exponentieel. Na de intrede van smartboards is er de opkomst van tablets of iPads in het klaslokaal. Maar wat zijn leerkrachten met devices zonder aangepaste software? BookWidgets biedt het antwoord met een gebruiksvriendelijke app om interactieve leermomenten te creëren.
Op de vijfde editie van Pitch & Pizza wist bezieler Niels Vanspauwen alvast het publiek te overtuigen. Dat wilde meer weten en stemde BookWidgets tot winnaar.
Kan je kort omschrijven wat BookWidgets is?
Ik zal je eerst vertellen waar wij in geloven. Wij geloven dat leerkrachten met behulp van mobiele technologie voor een beter leerproces kunnen zorgen, aangepast aan de noden van elke leerling. Door iPads te gebruiken in het klaslokaal veranderen saaie lessen meteen in interactieve en meer levensechte leermomenten. Dit zorgt voor meer gemotiveerde leerlingen, gepersonaliseerde leertrajecten en een succesvollere leerervaring.
BookWidgets maakt software waarmee leerkrachten eenvoudig zelf interactieve oefeningen kunnen opstellen voor de iPad: werkbladen, simulaties, educatieve games… Zo kan een leerkracht Frans die de leerlingen woordenschat wil bijbrengen, makkelijk een digitaal kruiswoordraadsel opstellen om de nieuwe woorden in te oefenen.
De leerkracht kan kiezen uit een bibliotheek van meer dan 30 soorten activiteiten. Die oefeningen, genaamd "widgets", kunnen zij op maat aanpassen en onmiddellijk verzenden naar leerlingen via de app. Dankzij de geautomatiseerde scoring wint de leerkracht heel wat tijd aan verbeterwerk. Bovendien kan de leerkracht de vooruitgang van elke individuele leerling beter opvolgen, samen met de leerling zelf én met de ouders.
De app werkt op alle soorten tablets, maar iPad heeft momenteel 95% marktaandeel bij scholen.
Hoe kwamen jullie op het idee? Hebben jullie zelf ervaring in het onderwijs?
Zowel ikzelf als mijn zakenpartner Xavier Van Elsacker zijn gehuwd met een leerkrachte en hebben kinderen, waardoor de school voor ons een dagelijks gespreksonderwerp is aan de eettafel. Toen we zagen hoe vlot onze kinderen omgingen met de iPad, was de link met het onderwijs snel gemaakt.
De uitgevers van schoolboeken zijn eerder terughoudend om de stap naar digitaal te zetten aangezien dit niet tot hun expertisedomein behoort. Vanuit onze ervaring in softwareontwikkeling besloten Xavier en ik in 2013 om zelf aan de slag te gaan. De eerste prototypes van BookWidgets, die werden getest door leerkrachten, brachten veel enthousiaste reacties teweeg.
Sinds juni 2014 worden we ondersteund door iMinds bij de verdere uitbouw en marketing op internationaal vlak. Er is dan ook wereldwijd nood aan meer ICT in het onderwijs. Er wordt gezocht naar modernere en interactievere lesmethodes. Het gebruik van tablets maakt het mogelijk de moderne technologie in te zetten in het klaslokaal.
Is het gebruik van tablets in het onderwijs reeds realiteit of eerder toekomstmuziek?
Dat is reeds realiteit, maar nog niet in alle landen. Vooral de VS, UK en de Scandinavische landen maken veel gebruik van tablets. Helaas dreigt België de boot te missen. In ons land zijn er nog maar twee scholen, beide klant bij BookWidgets, die voor iedere leerling een tablet voorzien.
Enerzijds dient er vanuit de overheid meer geïnvesteerd te worden in technologie in het onderwijs. Het is misschien niet voor elke school financieel mogelijk om voor elke leerling een tablet aan te kopen. Wel kan worden overwogen om per school een aantal sets te voorzien die kunnen uitgeleend worden door de leerkracht. Je kan het vergelijken met het reserveren van het computerlokaal.
Anderzijds dient er evenzeer te worden geïnvesteerd in bijscholing van de leerkrachten in het gebruik van technologie. Zo verklaart 70% van de leerkrachten in de UK dat zij niet weten hoe de aangeboden technologie goed te gebruiken.
Wat is jullie business model?
Wij werken met een licentiekost. Momenteel bedraagt de kostprijs 50 euro per leerkracht per jaar. Het gebruik voor leerlingen is gratis.
Een andere commerciële mogelijkheid die wij willen bekijken, is de integratie van BookWidgets met platformen waarop leerkrachten lesmateriaal uitwisselen, zoals bijvoorbeeld KlasCement.net van de Vlaamse overheid. Op dergelijke platformen kunnen perfect digitale oefeningen worden uitgewisseld. Er zou een samenwerking op overheidsniveau kunnen worden besproken om BookWidgets te integreren op het platform en zo de kost bij scholen weg te halen.
Hoe staat het met jullie bekendheid op de internationale markt en hoe zien jullie de concurrentie?
Er zijn geen concurrenten op de markt die exact hetzelfde doen. Er zijn wel heel wat educatieve apps, maar die laten geen ruimte voor de creativiteit van de leerkracht. Er kan niets aan worden gewijzigd waardoor er ook geen aanpassing mogelijk is aan de noden van klas en de leerling. Het onderwijs van vandaag wil net werken aan differentiatie.
BookWidgets is inmiddels al een tijdje op de markt en volledig operationeel. Hoewel de bekendheid nog zeer beperkt is, maken reeds enkele duizenden leerkrachten wereldwijd er gebruik van. We hebben klanten in meer dan 50 landen.
Nu moeten wij vooral werken aan marketing. Wij zoeken daarom een goede marketeer die ervaring heeft in de onderwijssector. Wij zijn geen voorstander van push marketing, maar geloven vooral in authentieke verhalen van leerkrachten, leerlingen én ouders. We merken dat mond-tot-mond reclame en events voor leerkrachten belangrijke kanalen vormen om BookWidgets bekend te maken.
Verder kunnen we uiteraard ook extra financiering gebruiken. Hoe meer middelen, hoe meer en sneller we kunnen groeien.
Welke tips wil je geven aan jonge en toekomstige ondernemers?
Praat zoveel mogelijk over jouw idee met klanten, toekomstige klanten en met andere betrokken partijen. De ervaring op Pitch & Pizza was interessant, omdat ik achteraf heel wat reacties kreeg van ouders in het publiek. Normaal horen we vooral feedback van leerkrachten en leerlingen, dus dit gaf weer een extra perspectief.
Zelf heb ik ook bewust geëxperimenteerd door de boodschap anders te brengen dan bij vorige pitches, namelijk vanuit de hoek van de leerlingen, om te kijken of dit voor andere feedback zou zorgen.
Een ondernemer zou zijn product bijna dagelijks moeten aftoetsen om het gericht verder te ontwikkelen en te verbeteren.
Meer informatie: www.bookwidgets.com