We kennen het allemaal! Na uren intensief zoekwerk naar de ideale job stuur je vol zelfvertrouwen jouw cv door naar de voor jou interessante bedrijven. Maar, dan luiden telkens de woorden "Sorry, wij zoeken iemand met ervaring"; de zin die je de moed volledig in de schoenen doet zinken.
Stage kan jou helpen om zulke vervelende situaties te vermijden. Zowel tijdens als na jouw opleiding kan jij praktijkervaring opdoen om net dat tikkeltje voorsprong te krijgen. Wist je trouwens dat je betaald wordt tijdens een stage na jouw opleiding? Grijp de kans om jouw vaardigheden en competenties 'in the field' te oefenen. Als ze ervaring willen, kunnen ze ervaring krijgen!
Stage, alleen maar voordelen
We moeten er geen doekjes om winden, werkervaring is het grootste voordeel van een stage. In de praktijk gaan immers veel jobs naar mensen met ervaring op hun cv. Bovendien geeft stage jou de kans kennis te maken met de werkrealiteit, jouw netwerk uit te breiden en te leren kennen wat je wel en niet zoekt in een job. Last but not least, in veel gevallen leidt een stage zelfs rechtstreeks naar een eerste job.
Iedereen heeft recht op stage!
- Stagiair als student:
Elke student heeft recht op stage! Is dit niet inbegrepen in jouw curriculum? Niet getreurd. Als student kan je namelijk via een overeenkomst met jouw universiteit of hogeschool vrijwillig stage lopen tijdens de zomermaanden. De studenten onder jullie denken nu waarschijnlijk: "En mijn vakantie dan? Ik wil reizen, centjes verdienen tijdens mijn vakantiejob, genieten van de vele festivals, …". Soms is het echter nodig om de handen uit de mouwen te steken en proactief te gaan optreden in het voordeel van jouw carrière.
Neem contact op met jouw faculteit om specifieke afspraken te bespreken over de lengte van de stage, de verzekering, de stageverantwoordelijke …
- Stagiair als afgestudeerde:
Iedereen die denkt dat stage na de opleiding niet mogelijk is, slaat de bal (gelukkig) volledig mis! Er bestaat zoiets als een beroepsinlevingsovereenkomst. Dit kan opgevat worden als een betaald opleidingscontract waarbij je de kans krijgt om jouw vaardigheden en competenties 'in the field' te oefenen. Dit is een ideale tussenstap naar de vaste job!
Vergoeding van de stagiair
Leeftijd |
Maandelijkse minimumvergoeding |
20 jaar |
€ 705,9 |
21 jaar en + |
€ 751 |
'Laat de stagiair maar het vuile werk doen!' Niets is minder waar. Opdat je een beroepsinlevingsovereenkomst kan krijgen, dien je samen met je werkgever een opleidingsplan op te stellen, dat daarna goedgekeurd moet worden door de VDAB. Dit garandeert dat je effectief de kans krijgt om jezelf verder te ontwikkelen en aantrekkelijker te maken voor toekomstige werkgevers.
Neem zeker eens een kijkje op de website van de VDAB voor meer informatie.
Enkele praktische tips
- Actief versus passief
In plaats van je enkel te focussen op de geadverteerde stageplaatsen die de revue passeren, kan je ook zelf het heft in eigen handen nemen. Ga op zoek naar bedrijven die je interessant lijken om een stage te lopen. Hiervoor kan je bijvoorbeeld beroep doen op ' Trendstop'. Hier kan je de grootste bedrijven van België in elke sector terugvinden. Stuur vervolgens jouw motivatiebrief en cv op naar de bedrijven waar jij interesse in hebt.
Ook jouw netwerk kan hier van pas komen. Heeft er iemand al stage-ervaring? Welke tips & tricks kan die persoon mij geven? Kent er iemand een organisatie die bij mij zou aansluiten? …
Wil jij echter het koude België inruilen voor de tropische warmte? Dan kan je zeker eens een kijkje nemen bij het stageaanbod in het buitenland. Dit kan je doen door bijvoorbeeld na te gaan welke Belgische bedrijven een vestiging hebben in het buitenland en daar je stage-kandidatuur in te dienen.
- Personal branding
Gebruik sociale media! Door actief 'aanwezig' te zijn op sociale media zal je sneller in het oog springen van de recruiters. Zo kan je een organisatie of een groep volgen op Linkedin, Twitter, … Door vragen of artikels te posten in een groep of door te participeren in discussies, verhoog je je zichtbaarheid en kan je je expertise tonen. Op die manier zal je sneller worden uitgenodigd om op een sollicitatiegesprek te komen.
- Het spiekbriefje
Indien je een stage-kandidatuur indient bij tal van bedrijven, hou dan een document bij met alle gegevens. Hier kan bijvoorbeeld op staan: de naam, de waarden, de activiteiten, … van de organisatie. Als je dan gebeld wordt door één van de bedrijven die je gecontacteerd hebt, kan je jouw spiekbriefje bovenhalen. Stel dat je het echter niet bij hebt, dan kan het geen kwaad om te zeggen: "Mijn excuses maar op dit moment komt het niet goed uit, mag ik u binnen een paar uur/minuten terugbellen?". Op die manier kan je jezelf beter voorbereiden op het gesprek en bijgevolg een betere indruk achterlaten. Deze tip kan uiteraard ook gebruikt worden wanneer je op zoek bent naar een vaste job.
- Toon potentieel
Het is ook aangeraden om tijdens het sollicitatiegesprek concrete vragen te stellen: Wat is mijn takenpakket? Wat zullen mijn verantwoordelijkheden zijn? Hoe ziet een normale stagedag eruit? … Ook dit toont motivatie en het laat je bovendien toe om uit te maken of je wel bij de organisatie past.
Eenmaal je binnen bent kan je interesse tonen in de organisatie door te vragen of je meetings met verschillende departementen mag bijwonen, vaksites te lezen, … Vraag ook naar nieuwe taken als de ene taak afgerond is, zo toon je motivatie en toewijding. Op die manier weet de organisatie dat je het serieus neemt.
Relevante websites
Wat buitenlandse stage betreft, zijn er heel wat interessante platformen te vinden ( Reconfirm, Erasmusintern, Erasmusentrepreneurs, Projects abroad). Helaas hebben België en Vlaanderen nog geen volledige en overzichtelijke webpagina rond stage. Als Young Professionals kunnen wij hier samen verandering in brengen!
Klik hier om ons feedback en tips te geven, zodat we samen kunnen werken aan een overkoepelend stageplatform.