image

UNILIN – bij het grote publiek vooral bekend van het merk Quick-Step – en Young Prozzz organiseerden samen een business game om op zoek te gaan naar de ingenieurs van de nieuwe generatie, de Smart NGneers. Wat een Smart NGneer is en waarom gekozen werd voor een game, dat vroegen we aan Els Anseeuw, Talent Specialist bij UNILIN.

Op zoek naar jonge ondernemende ingenieurs

UNILIN maakt deel uit van de internationale beursgenoteerde groep Mohawk en stelt wereldwijd 5000 personen te werk. Naast laminaatvloeren produceert UNILIN ook samengesteld parket, LIVYN, gemelamineerde platen, MDF, HDF & spaanplaten, daksystemen en isolatieplaten. Els Anseeuw: “Mensen kennen ons vooral van het merk Quick-Step, zowel van de laminaatvloeren als van de wielerploeg. Als we in naam van Quick-Step naar jobbeurzen gaan, worden we snel herkend, maar UNILIN zelf is minder bekend bij het jonge publiek. Nochtans hebben we hen heel wat te bieden. Jongeren krijgen bij ons onmiddellijk heel wat verantwoordelijkheden aangezien we ondernemerschap sterk waarderen. Ze kunnen zichzelf snel ontwikkelen en hun carrière zelf sturen. Dit uiteraard met de nodige begeleiding en ondersteuning. We zijn daarom steeds op zoek naar mensen met een ondernemende mindset, die zelf ideeën aanbrengen, kritisch nadenken en creatief uit de hoek kunnen komen."

image

Op zoek naar “Smart NGneers"

“We doen al heel wat aan klassieke rekrutering", verklaart Els Anseeuw. "We staan bijvoorbeeld op jobbeurzen, adverteren of sponsoren studentenverenigingen. Toch blijft het telkens een uitdaging om getalenteerde ingenieurs aan te trekken. We gingen daarom op zoek naar een nieuwe, creatievere manier om jong talent aan te trekken. Samen met Young Prozzz hebben we zo het idee voor een online game uitgewerkt. De laagdrempelige instap van een online game zorgde voor brede interesse. De deelnemers werden in de rol geplaatst van een startende Production Engineer binnen een fictief houtbedrijf, Woodsman, en kwamen op de werkvloer voor verschillende uitdagingen te staan. De probleemstellingen die ze voorgeschoteld kregen, komen uit de leefwereld van onze eigen ingenieurs. Deelnemers vonden het vooral interessant dat ze direct feedback kregen op hun prestaties."

4 badges = 4 kernwaarden

Naast punten scoren, konden de deelnemers doorheen het spel vier badges verzamelen. Elke badge stond symbool voor een kernwaarde van een Smart NGneer: passion, entrepreneurship, excellence and respect. “Wij verwachten van onze ingenieurs dat ze passie steken in hun werk, dat ze zelf resultaten willen zien", zo legt Els Anseeuw uit. "Ze moeten naar excellente resultaten streven, enkel het beste is goed genoeg. Daarnaast zoeken we initiatiefnemers die zelf met ideeën komen en naar de toekomst kijken. Ondernemerschap is hierbij onmisbaar. De vierde eigenschap respect, spreekt voor zich: respect voor collega's, maar ook voor het vak."

“De doelstelling van het spel was niet om een wetenschappelijk onderbouwde test uit te voeren", legt Els Anseeuw uit. “Het spel is bedoeld om UNILIN te leren kennen en om ingenieurs te motiveren om hun carrière in eigen handen te nemen en voldoende ondernemingszin te tonen. Een ingenieur heeft vandaag heel wat meer kwaliteiten nodig bovenop technisch inzicht om succesvol te zijn. In de game kwamen onder meer competenties voor als 'people skills' en leiderschapskwaliteiten."

Employer branding

Els Anseeuw: “De Smart NGneer game werd opgezet om een breed publiek aan te spreken. Het ging in de eerste plaats om een employer branding campagne waarbij op een subtiele, doch gerichte manier de inhoudelijke boodschap van UNILIN werd meegegeven. Personen die zich door deze campagne aangesproken voelden en bovendien nog eens goed scoorden, dat zijn de profielen waarnaar we op zoek zijn."

De campagne eindigde met een slotevent op het hoofdkantoor in Wielsbeke. Naast de bekendmaking van de resultaten en winnaars, konden de jonge ingenieurs meteen de sfeer opsnuiven tijdens een rondleiding in de high-tech productieomgeving.
Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Bekijk hier de fotoreportage van het Smart NGneer Slotevent.

Interesse in carrièremogelijkheden bij UNILIN? Klik hier voor meer informatie.

image