Vind en volg je eigen grote passie: mooie woorden die al tientallen jaren opgang maken in het métier van de carrièrebegeleiding. Probleem is evenwel dat ze vertrekken vanuit een verkeerd axioma.

Alle kracht van introspectie ten spijt (iets waar menig Freudliefhebber nog steeds van overtuigd is), weinigen onder ons kunnen echt zeggen waar ze over tien jaar carrièregewijs willen staan. In het boek The Startup of You beschrijven schrijvers Reid Hoffman en Ben Casnocha hun visie over hoe je als Young Pro tegen je pasgeboren carrière moet aankijken. Een nieuwe ingesteldheid dringt zich op indien we adaptief willen omgaan met de uitdagingen binnen het dynamische werkveld van vandaag. Welk beroep je ook uitoefent, het wordt tijd om jezelf te beginnen zien als een ondernemer die aan het roer staat van minstens één start-up onderneming: je eigen carrière.

image

A MINDSET OF PERMANENT BETA

Net als bij een start-up onderneming heb je bij aanvang van je carrière nog maar weinig zekerheden. Dit vraagt om een zekere mindset, door Hoffman en Casnocha a mindset of permanent Beta genoemd. Jij en je loopbaan zijn namelijk in constante ontwikkeling. In plaats van je toekomst vast te leggen wordt het tijd om terug contact te zoeken met je eigen ondernemersinstinct. Ook als je rondzwemt in de vijver der loontrekkenden! Jezelf blijven perfectioneren en elke dag opnieuw investeren in jezelf is een noodzaak. Vergelijk jezelf met een beeldhouwer die zijn eigen brokje marmer steeds verder blijft bijschaven en polijsten.

Deze opvatting sluit aan bij een nieuwe omkadering van het begrip kennis, dat niet langer als statisch wordt gezien. De manier waarop we informatie leren verwerken in onze basisopleiding installeert een verkeerde visie over hoe we in ons werkleven met nieuwe gegevens en impulsen moeten omgaan. Naar school gaan met als doel de leerstof in onze cursussen uit het hoofd te leren, om deze dan uiteindelijk te reproduceren tijdens een examen, heeft jammer genoeg weinig te maken met de realiteit. Kennis is immers een allesbehalve vaststaand gegeven - even oud als het boek waar de stelling gedrukt staat – maar eerder veranderlijk.

Vraag het maar eens na bij de eerste professional die je pad kruist. Veel van wat geleerd is op de hogeschool of universiteit is intussen vergeten. Je kan je hoofd niet vijf jaar lang volstampen met nuttige informatie en dan er van uitgaan dat je voor de komende 45 jaar alles weet wat er te weten is. Daarom is het zo cruciaal een netwerk uit te bouwen dat je in staat stelt om de dynamische golven informatie te kunnen blijven opvangen.

Casnocha en Hoffman halen verschillende skills aan die deel uit maken van dit adaptief ondernemerschap. We zetten de richtlijnen die ons het meest opvielen hier verder uiteen.

DIFFERENTIEER OF KWIJN WEG

Vergeet nooit dat er duizenden mensen zijn die perfect jouw job zouden kunnen uitoefenen. Daarom is het zo belangrijk jezelf te onderscheiden van andere werknemers. Alleen zo kan je een toegevoegde waarde creëren die alleen jij kan bieden. Vraag jezelf af welke skills je hebt. Wat definieert en onderscheidt jou van de grote massa? Kan je niet direct op iets komen? Geen zorgen, jij bent en blijft a work in progress.

Investeren in jezelf is een eerste verplichte tussenstop. Je soft assets (connecties, kennis…) en ambities zijn onontbeerlijk en de basis van alle mogelijke initiatieven die je neemt in verband met je loopbaan. Je job alleen maar uitvoeren om brood op de plank te brengen is niet langer de manier. Sterven van verveling op de werkvloer verstikt namelijk alle impulsen van je eigen ondernemerschap. Probeer daarentegen de marktrealiteit (lees: financieel interessante jobs) te combineren met je persoonlijke aspiraties. Zo verrijk je je bankrekening én je eigen persoonlijkheid.

image

Ja maar, zeggen velen dan, there can only be one number one. Klopt, maar bekijk het eens lokaal! Je hoeft niet per se beter te zijn dan iedereen in je vakgebied. Zorg er gewoon voor dat je beter bent dan de mensen in jouw directe omgeving. En werkt dat niet, dan is er nog altijd de mogelijkheid om te veranderen van omgeving. Een nichemarkt uitkiezen waar jij uitblinkt als klasbak is elementair voor je ondernemingsstrategie. Sommige basketbalspelers die in de NBA waarschijnlijk nooit van de bank zouden afgeraken, zijn toppers in de Europese competitie. De skills blijven hetzelfde, de markt verandert.

NETWERK VANDAAG EN BOUW AAN MORGEN

Don't flatter yourself… helemaal alleen in de bedrijfswereld ben je niet veel waard. Hoe je het ook draait of keert, de kern van elke mogelijke job is interageren met mensen. Van basic info tot echte werkopportuniteiten, voor elk stap voorwaarts moet je wel bij iemand halt houden. Dit heeft als gevolg dat een fantastisch idee nooit een wapenfeit zal worden indien je niet het netwerk hebt om zo'n idee te lanceren.

Maar onderschat jezelf niet. Je netwerk is groter dan je denkt. Stel dat je niet meer dan een honderdtal connecties hebt op LinkedIn. Jouw connecties hebben waarschijnlijk ook een netwerk dat uit een honderdtal mensen bestaat. Als deze 2degraads connecties eveneens over diezelfde hoeveelheid connecties beschikken ben je het centrum van een uitgebreid 2de- en 3de- graads netwerk van zo'n 1 miljoen mensen! Niet min. Er is aldus enorm veel kennis voorhanden in je netwerk. Die laat je beter niet onbenut.

STA KLAAR OM JE KANSEN TE GRIJPEN

Een andere erfenis van de statische visie is een verkeerde opvatting over de vooruitgang die je maakt binnen je carrière. Je carrière gaat niet gestaag vooruit, integendeel! In de realiteit wordt vooruitgang in de beroepswereld gekenmerkt door breakout opportunities. Die leiden tot een abrupte vooruitgang, als je ze grijpt tenminste.

image

Je hebt een zekere job en je probeert die, idealiter, zo goed mogelijk uit voeren. Maar vaak stagneert je carrière een tijdje nadat je een nieuwe positie hebt ingepalmd. Goed werk leveren betekent, jammer genoeg, niet automatisch een promotie. Iedereen kent wel iemand die zich uitslooft op z'n werk maar daarvoor niet de juiste erkenning krijgt. Het komt er op aan om de kansen die je krijgt te grijpen. Een kort gesprek met je baas in de lift kan je al in de spotlights zetten. Blijf in beweging en dan komen de opportuniteiten vanzelf.

Maak gebruik van je netwerk, investeer in je skills en streef breakout opportunities na! Maar vooral, begin met het vormen van je gepersonaliseerd en onderscheidend carrièreplan. Want je carrière bevindt zich in een constante Beta-fase.

Never stop starting up!

Een visuele samenvatting van het volledige verhaal:

Bron en meer info: www.thestartupofyou.com