image

Als je denkt aan “innovatie", waar denk je dan aan? Veel mensen denken dan gelijk aan “het gouden idee" en zien een of andere Einstein klungelen in een lab. Natuurlijk zijn ideeën onmisbaar, maar er is nog nooit een gebrek aan ideeën geweest. Sterker, ideeën zijn er altijd in overvloed.

Of een idee een succesvolle innovatie wordt, is vooral een zaak van de uitvoering. Daar zoomen we in een later artikel nog nader op in. Vandaag staan we stil bij de innovators zelf. Het vergt een specifieke combinatie van vaardigheden en mindset om ideeën om te zetten in daadwerkelijke resultaten, zo blijkt uit onderzoek uit het boek The Innovators DNA. Goed nieuws, want dat betekent dat je ook als je niet Steve Jobs heet, succesvol kunt innoveren, en ook dat het aan te leren is.

Daarom zetten we vandaag de meest belangrijke eigenschappen van succesvolle innovators op een rijtje. Voor jou als intrapreneur een mooie kans om te bekijken waar je al sterk in bent, en wat je verder wil ontwikkelen. Het ontwikkelen van je intrapreneurial skills is overigens precies het doel van de Intrapreneurs Challenge, die we dit najaar in België lanceren (waarover later meer). Maar je hoeft niet tot dan te wachten. Deze vijf vaardigheden kun je vanaf vandaag al gaan toepassen:

1) Innovators stellen vragen

Het klinkt simpel, maar dat is het niet. Innovators stellen niet zo maar vragen. Ze nemen niet alles automatisch voor waar aan. Ze weten vaak dat dingen compleet anders kunnen en laten anderen nadenken over waarom zaken gebeuren zoals ze gebeuren. Vaak nemen we gewoonten van anderen over (thuis, op school, op het werk) zonder ons af te vragen of dit wel de beste of juiste manier is. Innovators laten ons nadenken hierover, en openen daarmee de deur naar nieuwe mogelijkheden.

2) Innovators observeren

Innovators zijn meesters in het observeren van gedrag. Ze kijken naar hoe klanten hun product gebruiken of hoe mensen zich bijvoorbeeld tijdens het winkelen bewegen. Ze letten op de kleinste details, want juist daarin kan een breakthrough innovation liggen. Het is dus niet zo dat innovators het vanzelf beter weten. Ze kijken. Ze luisteren. Ze nemen informatie in zich op en vragen – hoe kan dit anders, beter voor de klant, wat zou de klant nog sneller helpen?

3) Innovators netwerken

Nee, niet netwerken om een baan te krijgen of een doorverwijzing. Innovators zijn altijd benieuwd naar de perspectieven van anderen. Ze krijgen graag een zo divers mogelijk beeld van een idee of product, en weten dat ze zelf altijd maar een klein deel van het spectrum zien. Daarom netwerken ze, gaan ze actief op zoek naar mensen die met heel andere ogen kijken.

4) Innovators experimenteren

Het is een illusie om te blijven wachten tot je idee op papier perfect is om daarmee verzekerd te zijn van succes. Zo werkt het niet. Je hebt vast al de uitdrukking gehoord, dat geen enkel business plan opgewassen is tegen het eerste contact met een echte klant. Innovators zorgen dat ze zo snel mogelijk een eerste versie van hun idee tot leven brengen en testen het met echte klanten. Op deze manier zijn ze heel effectief om feedback in het product te implementeren, waardoor het uiteindelijk veel sneller gaat.

Wij zijn echter niet zo gewend om dit te doen, want ons is geleerd dat we niet mogen falen. We zijn opgeleid om goede punten te halen. Maar de eerste versie van een innovatie haalt vaak geen goede punten. Juist hierdoor kan de innovator snel aanpassingen doorvoeren, zonder dat er maanden of jaren tijd en geld ingestoken is in iets.

5) Innovators leggen verbanden

Je las al dat innovators vragen stellen, observeren, op zoek gaan naar andere perspectieven en directe feedback. De kunst is dan om alles te verbinden. Innovators zijn goed in staat om allerlei verbanden te leggen tussen vragen, problemen, ideeën en trends. Zo testen innovators binnen de grote multinationals compleet andere business modellen, die werken voor bijvoorbeeld startups, om nieuwe markten te betreden. Hun normale manier van zaken doen zal in die nieuwe context nooit werken, en daarom zoeken ze naar oplossingen buiten hun normaal domein. Dit is wat innovators doen – ze hoeven niet eens zelf allemaal dingen te verzinnen, maar ze kijken naar wat werkt elders en passen dit toe binnen hun eigen omgeving.

Je ziet, het zijn geen magische trucs of bovennatuurlijke krachten die leiden tot innovatie. Het vergt wel enige zelfkennis en focus om niet alles zelf te willen weten, maar open te zijn voor wat er om je heen gebeurt en pas daarna conclusies te trekken. Maar ook hier geldt: je leert het door het te doen.

Je zou kunnen starten met een uitdaging (probleem) dat nu op je bureau ligt. Met welke vragen krijg je helder wat de uitgangspunten, de onderliggende aannames zijn? En zijn dat de juiste? Welk gedrag hangt samen met het probleem en hoe kun je ofwel dit gedrag effectief beïnvloeden ofwel je oplossing zoeken in het aanpassen van je oplossing naar dit gedrag?

Met wie moet je praten voor een totaal ander perspectief of frisse blik? Hoe kun je een deeloplossing of eerste versie vormgeven en testen met een klein publiek? En als je dit allemaal gedaan hebt, welke verbanden kun je leggen?

Laat me gerust weten hoe je deze stappen ervaart en op welke manier ze hebben bijgedragen aan je project. Wil je even sparren of meer informatie over deze vaardigheden, stuur me gerust een bericht via het Young Prozzz platform.

Zoals beloofd, de volgende keer kijken we meer naar de uitvoering van ideeën – wat maakt dat het ene idee wel en het andere niet succesvol wordt geïmplementeerd. Heb je specifieke vragen of wil je dat ik een bepaald onderwerp toelicht, laat het me weten via hans@sa.am. Voor nu, succes met het uitproberen van de bovenstaande vaardigheden!

Hans Balmaekers | Founder sa.am

image