image

“Je scriptie, da's je levenswerk - toch op het moment dat je daarmee bezig bent", aldus voormalig tv-presentator Robin Janssens. Gelijk heeft hij. Neem gerust de proef op de som: vraag er bij jouw familie, vrienden en kennissen die (met succes) verder studeerden maar op los. Het maakt niet uit hoe oud ze zijn en hoelang die thesis achter hen ligt, wedden dat ze jou elk zullen kunnen vertellen waar hun eindwerk destijds over ging?



Dat hoeft niet te verbazen. De scriptie vormt het orgelpunt van een opleiding. Het is het werkstuk waarin alle kennis en onderzoeksvaardigheden – vergaard en aangescherpt in een tijdspanne van enkele jaren – samenkomen. Een scriptie schrijven, is hard werken. Het is een proces van plannen, nadenken, schrijven, nog eens nadenken, nachtjes doorwerken, uitstellen, herschrijven en – bij momenten – wanhopen. Maar het is een uiterst leerrijk en verrijkend werk, ook voor jouw persoonlijkheid: het schrijven van de scriptie helpt je om jouw talent(en) en eigenheid te ontsluieren. Dit alles maakt dat het voltooien van een scriptie een onvervalste mijlpaal in je leven is, net zoals je eerste job dat werd of zal gaan worden.

Maar hard labeur dus? Inderdaad. De +- 100 pagina's tellende bundel die hopelijk tijdig uit de printer rolde is het resultaat van maandenlange noeste intellectuele arbeid en –al dan niet spreekwoordelijk- bloed, zweet en tranen. Maar wat is het nut? Die vraag heb je jou, op momenten dat je die scriptie vervloekte, mogelijk ook al gesteld. Het antwoord lijkt duidelijk: een scriptie schrijf je om je diploma te behalen. Toch? Dat klopt natuurlijk, maar slechts ten dele als je het ons vraagt. Een scriptie schrijven mag je niet enkel en alleen voor dat diploma doen. Want in die optiek zullen enkel jouw promotor en een tweetal commissarissen jouw werk lezen. Laten we daar ook nog even jouw eindredacteur(en) –allicht je lief en/of pa en ma- bijtellen, dan kom je in het beste geval aan een eindtotaal van zo'n vijf lezers. Eens je dat diploma in je bezit hebt, verdwijnt je scriptie immers zonder pardon in een stoffige kast om allicht nooit nog door iemand gelezen te worden…



Zonde van al dat harde werk, niet?

 Absoluut, want uit je scriptie valt meer te rapen dan een diploma. Ruim één jaar geleden maakte je de keuze voor een onderwerp. Je koos daarbij een thema dat in lijn ligt met jouw professionele interesses en dus ook relevant is met het oog op jouw toekomstige carrière. Vervolgens heb je jou maandenlang in dat onderwerp vastgebeten. Je hebt er niet alleen veel kennis over vergaard, maar ook zelf kennis over geproduceerd. Dat maakt dat je een zekere expertise verwierf in het thema. Waarom zou je jouw scriptie dan niet gebruiken als een springplank? Als een werk waarop je jou als young professional (in spe) kan profileren. Als een visitekaartje voor je beginnende carrière.

In plaats van jouw scriptie in een stoffige bibliotheekkast te dumpen, kan je er ook na je studies op verder bouwen. Deel de kennis die je reeds bezit en blijf je verdiepen in de materie! Volg het onderwerp op de voet op en meng je in de online debatten! Specialiseer je en profileer je als ontluikend expert.

Met de Vlaamse Scriptieprijs staan we alvast klaar om jou daarbij te helpen. Wij helpen jou om jouw sterke bachelor- of masterproef -onder andere via de pers- in de kijker te zetten. Zo zorgden we er bijvoorbeeld voor dat de scriptie van de Bert Dhondt over chirurgische robots door Metro en Knack.be werd opgepikt, waarna ook media als De Artsenkrant, De Specialistenkrant en Apache.be Dhondt opbelden om te peilen naar z'n kennis en mening over het stijgende gebruik van robotchirurgie. Of dat Paulien Smets door De Standaard, Radio 1 én de Europese Commissie werd gevraagd om haar licht te laten schijnen op het belang van ruïnes en hoe om te gaan met ons cultureel erfgoed. Of nog Evelien Verstraeten, die in De Standaard, Het Nieuwsblad en op StuBru haar zegje mocht doen over “elderspeak" (kinderlijk taalgebruik tegenover senioren), zo de zorgsector tot zelfreflectie dwong en nu stevig door zorgprofessionals aan de mouw wordt getrokken.

Zo zijn er, getuige de Vlaamse Scriptiekrant nog wel een paar voorbeelden te noemen.

 Of je nu straks deelneemt aan de Vlaamse Scriptieprijs of niet: gooi je scriptie niet in de kast, maar in de krant / op het net / in een blog. Gebruik ze als springplank voor je beginnende carrière en weet dat wij jou daar graag bij helpen. www.scriptieprijs.be