Breekt bij jou het angstzweet uit wanneer je een presentatie moet geven? Loop jij met knikkende knieën naar de micro toe? Een goede voorbereiding en een goed verhaal helpen jou om jouw onzekerheden weg te werken en om het publiek voor jou te winnen. Met deze 6 concrete tips kan je meteen aan de slag.
1. Leer het publiek en het thema kennen
Eén van de engste dingen bij het presenteren op een event is het feit dat je voor een groep mensen staat die je totaal niet kent. De truc om deze angst te overwinnen, is je publiek leren kennen. Het is natuurlijk onmogelijk om alle toehoorders persoonlijk te leren kennen. Wel kan je op voorhand de doelgroep definiëren door jezelf enkele vragen te stellen. Wie is de doelgroep? Zijn dit potentiële klanten, investeerders, concullega's…? Waarom gaan ze naar het event? Wat zijn hun verwachtingen?
Naast de kennis van het publiek is het ook belangrijk dat je goed op de hoogte bent van het thema van het event. Zorg ervoor dat jouw presentatie aansluit op dat thema. Als alle aanwezigen meer willen te weten komen over innovatie en jij komt vertellen over de historiek van een product dan zal je presentatie de verwachtingen van het publiek niet invullen. Tenzij je deze twee natuurlijk op gracieuze wijze aan elkaar kan linken.
2. Wees voorbereid
Het publiek wil meer te weten komen over het thema. Zij hopen dat jij hen meer informatie en nieuwe inzichten kan geven. Daarom moet je je verdiepen in het onderwerp, zodat je weet waarover je praat. Je voelt je ook meer zelfzeker en dat komt over bij het publiek.
Om het onderwerp onder de knie te hebben, begin je best tijdig met de voorbereiding van je presentatie. Zo bouw je langzamerhand een verhaal op en vermijd je stress de avond voor de presentatie. Volgens onderneemster Inge Geerdens voorzie je best een aantal uren per week. De eerste week noteer je een paar sleutelwoorden die bij je opkomen. De tweede week bedenk je verhalen die bij de sleutelwoorden passen. Daarna zorg je voor de afwerking, bijvoorbeeld het zoeken van afbeeldingen die bij je verhaal passen. Dan resten er nog een tweetal weken waar je je presentatie kan oefenen.
3. Storytelling
Storytelling is heel populair in marketing, waarbij bedrijven een verhaal creëren rond hun merk of organisatie. Ook presenteren in verhaalvorm is interessant voor het publiek. Het is leuk om naar te luisteren en gemakkelijk te begrijpen. Een verhaal is voor ons brein namelijk een logische manier om kennis te verwerken. Zelfs een saai of moeilijk onderwerp wordt beter onthouden wanneer het in verhaalvorm wordt gepresenteerd. Een goed verhaal vertelt wat je doet, waarom je het doet, en het geeft advies aan het publiek waarmee zij aan de slag kunnen. Om meer betrokkenheid met je publiek te creëren, kan je gebruik maken van fictieve of bestaande personages, waarmee zij zich kunnen identificeren. Zorg er wel voor dat de boodschap duidelijk naar voor komt in je verhaal. Twee aanraders indien je meer wil weten over storytelling zijn 'Overtuigen met storytelling' (Martin Sykes, A. Nicklas Malik en Mark D. West) en 'Made to stick' (Chip Heath en Dan Heath) .
4. Gebruik een persoonlijk verhaal en humor
Het publiek is ook altijd benieuwd naar de eigen ervaringen van de spreker. Start gerust je presentatie met een leuke eigen anekdote die toepasselijk is op het onderwerp. Wees vooral niet bang om de ik-stijl te gebruiken. Je hebt altijd de aandacht van het publiek als je iets vanuit jezelf vertelt. Het gebruik van humor kan ook een boost geven aan je presentatie. Als je publiek lacht, weet je dat ze luisteren en dat geeft meer zelfvertrouwen.
5. Slides = ondersteuning van het verhaal
Visuele tools zoals PowerPoint en Prezi moeten een meerwaarde bieden voor je verhaal. Je kent het spreekwoord wel: een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Zo kan je bijvoorbeeld verschillende afbeeldingen laten zien. Te veel tekst op je slides zorgt voor chaos, gebruik kernwoorden in plaats van volzinnen. Pas de 1-6-6 regel toe. 1 idee per dia, maximaal 6 woorden per regel en maximaal 6 regels per dia. Deze programma's mogen alleen dienen als versterking en ondersteuning van jouw verhaal. Het is de bedoeling dat de spreker in het middelpunt van de belangstelling staat, niet de PowerPoint- of Prezipresentatie.
6. Gebruik kapstokken en waarborg een goede structuur
Een hele presentatie woord voor woord vanbuiten leren is 'not done', dat zorgt alleen maar voor stress en kan leiden tot een black-out. Het is beter dat je met kapstokken werkt. Die kunnen je helpen bij het behouden van de structuur en het vertellen van je verhaal. Een goede structuur zorgt er ook voor dat de toehoorder makkelijker kan volgen. Er moet een duidelijke kop, romp en staart zijn. Je kan je presentatie eventueel beginnen met het overlopen van de structuur, zo weet het publiek al wat ze kunnen verwachten.
Wat zijn jouw tips voor een goede presentatie?
Post ze als comment bij dit artikel.