Twitter is een ideale tool om actief aan jouw personal brand te werken. De tweets die je de wereld instuurt, bepalen grotendeels jouw profiel, jouw zichtbaarheid en jouw professionele aantrekkelijkheid. Twitter is ook een uitgelezen kanaal om op de hoogte te blijven van relevante vakinformatie, zodat je op korte termijn mee kan praten met de 'echte' professionals. De geavanceerde zoekfunctie is bij velen nog onbekend, maar niettemin een ideale tool om gericht informatie te zoeken en te volgen.

image

Een vaak gehoorde opmerking van mensen die niet op Twitter zitten, is dat de informatiestroom te groot en te betekenisloos is. Wel in tegendeel, met Twitter kan je net de verschillende informatiekanalen centraliseren en kan je heel snel de relevantie van berichten screenen omwille van de beperkte lengte. Wanneer je op de hoogte wil blijven van een specifiek onderwerp, kan je een (geavanceerde) zoekopdracht uitvoeren en bewaren. De 'advanced search' in Twitter zit momenteel nog een beetje verborgen. Je dient eerst een gewone zoekopdracht uit te voeren. Wanneer de resultatenlijst verschijnt, kan je links in de marge ervoor kiezen om een geavanceerde zoekopdracht uit te voeren.

image

Hier kan je nu meerdere zoektermen ingeven, al dan niet gecombineerd, en zoekcriteria toevoegen zoals locatie en taal. Doe een aantal zoekopdrachten en speel met de trefwoorden en zoekcriteria tot wanneer je het gevoel hebt de gewenste resultaten te verkrijgen.

Wanneer je bijvoorbeeld personen zoekt uit jouw regio die over jouw vakgebied (bv. HR) tweeten, kan je relevante zoektermen (bv. personeel, HR, werving, recruitment...) combineren met jouw regio (bv. Gent).

Je kan de zoekfunctie ook gebruiken om op zoek te gaan naar passende vacatures in jouw regio (hoewel het succes hiervan nog sterk verschilt tussen verschillende vakgebieden). Gebruik het trefwoord “vacature" en/of “job" gecombineerd met een trefwoord dat jouw interesse aangeeft. Wanneer je zoekt op locatie geeft Twitter automatisch de zoekresultaten in een omtrek van 15 miles (24 km). Ben je bereid te solliciteren voor vacatures tot 40 km (25 mi) ver, kan je op de resultatenpagina de afstand zelf aanpassen in het zoekveld.

image

Eenmaal je de gewenste resultaten krijgt, kan je de zoekopdracht bewaren via de “opslaan" button die naast het zoekresultaat verschijnt. Vanaf nu kan je de zoekopdracht automatisch selecteren eenmaal je in het zoekveld klikt. Door regelmatig de zoekopdracht uit te voeren, blijf je gemakkelijk op de hoogte van passende vacatures of relevante updates binnen jouw interesseveld.

Je kan uiteraard meerdere (complementaire) zoekopdrachten instellen. Een handige tool om deze verschillende zoekopdrachten gelijktijdig te volgen is Tweetdeck (tweetdeck.com). Elke zoekopdracht kan je in een aparte kolom zetten zodat je geen enkel bericht hoeft te missen.

image

De functies om geavanceerd te zoeken zijn zelfs uitgebreider dan degene die getoond worden onder 'advanced search'. Een overzicht van alle mogelijkheden vind je in de tabel hieronder.

image

Tabel: Overzicht van geavanceerde zoekfuncties in Twitter